Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   150 грн.
ЦЕНА:   345 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Фінансові ризики у виробничо-господарській діяльності підприємства, методи управління ними   (ID работы: 454)

Направление: Менеджмент
Предмет: Финансовый менеджмент
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 140
Год защиты: 2006
ВУЗ: Межрегиональная Академия Управления Персоналом (МАУП)
Язык: Украинский
Содержание
Зміст
Вступ
Розділ 1.Сутність поняття “ризик”
1.1.Класифікаційна система ризиків
1.2.Сутність та видова класифікація фінансових
ризиків
Розділ 2. Методологія оцінки та управління фінансовими
ризиками
2.1.Методологічні положення та підходи до оцінки
ризиків
2.2.Сутність та етапи управління ризиком
Розділ 3. Економічний суб’єкт дослідження – ТОВ «ТРІО-РРА»
3.1. Техніко-економічна характеристика підприємства
«ТРІО-РРА»
3.2. Фінансовий ризик та методи управління ним на
підприємстві «ТРІО-РРА»
Висновки
Список використаної літератури
Введение
Вступ.
У зв`язку з розвитком ринкової економіки в Україні, проблема оцінки фінансових ризиків підприємства має першорядне значення. Від точності визначення фінансових ризиків і факторів, які впливають на діяльність підприємства залежить об`єктивність прийняття управлінських рішень, а в подальшому і фінансове становище підприємства. Це може бути підприємство, яке динамічно розвивається або, навпаки, підприємство, яке постійно зазнає збитків і стає банкрутом. Для прийняття вірних і своєчасних управлінських рішень необхідно володіти методами керування ризиками. Важливо проводити аналіз сформованої ситуації навколо портфеля інвестицій постійно, а не тільки на самому початку вкладання капіталу. Це даст можливість координувати портфель інвестицій або відмовитися від капіталовкладань цілком і понести менші збитки.
Підприємство в умовах ринкової економіки знаходиться в постійному пошуку нових способів одержання прибутку і можливості удосконалення виробленої продукції, підвищення її якості, зниження витратної частини на її виробництво і реалізацію. Усе це приводить до зміни технологій, упровадження новітніх розробок, а отже виникає ризик – чи буде відповідати новий товар запитам ринку, чи готовий ринок прийняти цей товар, наскільки точно була розрахована місткість ринку і чи зможе підприємство окупити свої витрати. Бізнес неможливий без ризику, але в той же час ризиковані капіталовкладення приносять додатковий прибуток. Інвестор або підприємець не повинен уникати финансового ризику. Навпаки, уміння правильно оцінити ризики і знання ринку, дає можливість одержати додатковий прибуток, так названу “премію за ризики”. У цьому випадку інвестор повинен уміти правильно оцінити, наскільки він ризикує і чи покриває “премія за ризики” його реальні збитки, що він може понести.
Основна особливість сучасного ризику - це вплив стрімкого розвитку науково-технічного прогресу. Точно передбачити напрямок розвитку науково-технічного прогресу неможливо, це процес творчий. Навіть сама передова технологія, впроваджувана у виробництво може привести до краху, внаслідок нових відкриттів, які за короткий термін часу можуть зробити революцію на ринку і вироблена продукція виявиться не конкурентноспроможньою, навіть якщо ще вчора вона була передовою.
Фінансове керування ускладнюється тим, що управлінське рішення необхідно прийняти сьогодні, а результат буде отриманий тільки в майбутньому. Таким чином, існують дві фінансові величини: час і сумніви. Необхідно порівнювати зроблені фінансові потоки в залежності від їхньої дати здійснення.[5]
Поняття моделювання ризику, їхній аналіз дає можливість розвивати теорію фінансів. Можливості застосування цієї теорії безмежні: на рівні фінансового керування, керування портфелем інвестицій і створенням нових фінансових інструментів.
Використання статистичних мір ризику дає можливість наблизити до реальності розрахунки майбутньої рентабельності. Корисно мати методику, що дозволить зменшити сумніви і наблизить до реальності розрахунки майбутньої рентабельності. Економічна діяльність підприємств містить у собі одночасно рентабельність декількох інвестицій. Рентабельність кожного капіталовкладення залежить від факторів специфічних для проекту. Методика розрахунку майбутньої рентабельності повинна враховувати рентабельності усіх використовуємих інвестицій.
Враховуючи результати розрахунку майбутніх рентабельностей , інвестор чи підприємець має можливість оцінити фінансові ризики досканаліше і таким чином прийняти правильне рішення про необхідність інвестування, а також об`єм інвестування кожної окремої економічної програми.
Кожен підприємець чи інвестор повинен вміти керувати портфелем інвестицій, вміти його оптімізувати - максимізувати розрахункову рентабельність і мінімізувати всі ризики портфеля інвестицій. [11]
Використання кількісного та якісного підходів до ризику дають можливість скоротити імовірність небезпеки для проекту.
В країнах з розвинутою ринковою економікою є великий досвід у теорії фінансового ризику. Існують різні засоби зниження ризиків. В Україні такого досвіду поки бракує. Це наслідок директивної економіки, де ризик розглядався тільки з боку невиконання обсягу випуску виробів або послуг.
Таким чином, вивчення аспектів керування фінансовими ризиками в сучасних умовах розвитку ринкових відносин в Україні необхідно проводити з залученням попиту країн з сформованою ринковою економікою. Вивчення цього попиту дасть можливість вітчизняним інвесторам і підприємствам значно знизити невиправданний фінансовий ризик, створити свої страхові резерви і, як наслідок, Україна отримає ефективний розвиток економіки в цілому.
Метою дипломної роботи є дослідження даної теми на прикладі діяльності підприємства, виявлення фінансових ризиків у його діяльності та знаходження методів управління ними.
Завданням є вивчення методики управління фінансовими ризиками підприємства.
Заключение
Висновки та пропозиції

Критерії, необхідні для оцінки інвестиційних проектів, можуть різнитися в залежності від конкретних особливостей організації, її галузевої приналежності і стратегічної спрямованості. При упорядкуванні переліку критеріїв необхідно використовувати лише ті з них, що випливають безпосередньо з цілей, стратегії і задач організації, її орієнтації довгострокових планів. Проекти, що одержують високу оцінку з позиції одних цілей, стратегій і задач, можуть не одержати її з погляду інших.
Головними критеріями для оцінки інвестиційних проектів є:
Сумісність проекту з поточною стратегією організації і довгострокового плану. Відповідність проекту відношенню організації до нововведенья. Відповідність проекту потенціалу росту організації. Очікувана норма чистої прибутку. Відповідність проекту критеріям економічної ефективності капіталовкладень, прийнятим в організації. Стартові витрати на здійснення проекту. Необхідність притягнення позичкового капіталу (кредити) для фінансування проекту, і його частка в інвестиціях. Стабільність надходження прибутків від проекту ( чи забезпечує проект стійке підвищення темпів росту прибутків фірми, або прибуток від року до року буде коливатися). Можливість технічного успіху. Вартість і час розробки. Необхідність технологічних нововведень для здійснення проекту.
Відповідність проекту наявним виробничим потужностям (чи буде підтримуватися високий рівень використання наявних виробничих потужностей або з прийняттям проекту різко зростуть накладні витрати).
Запровадження технологічної лінії та процесу по виробництву маршрутизатору – програма, що забезпечує обмін пакетів даних між абонентами різних комп’ютерних мереж є варіантом інноваційного рішення ВАТ „ТРІО-РРА”. Пристрій функціонує на спеціальних апаратних засобах. Основним інвестором та технічним консультантом виступає Cisco IOS. В результаті запровадження даного проекту матимемо вартість майна, що була отримана в проекті із залученням всього 3200 тис. грн. власних коштів, перевищуватиме вартість майна, отриманого лише за рахунок позикового капіталу, на 4602,1 тис. грн. Тобто зростання капіталу складе (4602,1-3200):3200х100% = 42,8%. При умові залучення коштів на довгостроковий період підприємство матиме наступну вигоду - скористатись можливістю знизити податок на прибуток за рахунок „податкового щита”. Виходячи з вище наведеного впровадження інноваційного проекту є найбільш привабливим та ефективним проектним рішенням.
Литература
Список використаної літератури

1. Закон України “Про підприємництво” // Відомості Верховної Ради України, 1991, №14.
2. Закон України “Про власність” // Відомості Верховної Ради України, 1991, № 20.
3. Закон України “Про підприємства в Україні” // Відомості Верховної Ради України, 1991, № 24.
4. Закон України “Про інвестиційну діяльність” // Відомості Верховної Ради України, 1991, № 47.

5. Андрощук Г. Государственная инновационная политика//Бизнесинформ.-1997.-№1. - с.37-40
6. Балабанов И.Т. Финансовый менеджмент. М.: Финансы и статистика, 2004 г.
7. Бланк А.И. Инвестиционный менеджмент. К.: МП «Итем ЛТД», 2005.
8. Герчикова И.Н. Менеджмент. М.: Банки и биржи, 2003 г.
9. Гридчина М.В. Финансовый менеджмент. К.: МАУП, 1999 г.
10. Гришин І.Я. Національна ідея тотальних інновацій та інформаційна технологія клієнт-сервер // Вісник УАДУ.-2003.-№2.-С.205-208
11. Економічний ризик: ігрові моделі / За ред. В.В.Вітлинського. – К., 2002.
12. Закон України “Про державну програму заохочення іноземних інвестицій”// ВВР. - 1994. - №11. - с.244
13. Закон України “Про охорону прав на винаходи та корисні моделі”// ВВР.- 1994. - №13. - с.70
14. Закон України “Про охорону прав на промислові зразки”// ВВР.-1994.-№13.-с.64
15. Идрисов А.Б. Планирование и анализ эффективности инвестиций. М.: Проинвест-консалтинг, 2005 г.
16. Ионцов М. Инновационная сфера: состояние и перспективы//Экономист.-1993.-№10. - с.17-22
17. Кочетков В.Н., Шипова Н.А. Экономический риск и методы его измерения: Уч.пособ. – К.: Изд-во Европ. ун-та, 2003.
18. Лебедева Е.А.Венчурные фирмы в США//Вопросы изобретательства.-2001.-№8. - с.11-15
19. Машина Н.І. Економічний ризик та методи його вимірювання. – К., 2003.
20. Мякотин Ю.Г.,Шукшунов В.Е. Инновационное образование: концепции, проблемы, становление, поиск технологий.- М.: Академические чтения, 2001. – с. 102.
21. Организация технико-экономического исследования инвестиционных проектов. – Экономика строительства. 2003 г. № 5-6.
22. Пастухова В.В. Стратегічне управління підприємством: філософія, політика, ефективність. К.: КНТЕУ, 2002 р.
23. Пересада А.А.Основы инвестиционной деятельности.-К.: ООО Либра, 1996.-344с.
24. ПерлакИ.Нововведения в организациях.М.:Экономика,1980.-144с.
25. Покропивний С.Ф. Інноваційний менеджмент в ринковій системі господарювання // Економіка України, 1995.
26. Покропивный С. Инновационный менеджмент в рыночной системе хозяйствования//Экономика Украины.-1995. - №2. - с.94
27. Положення про порядок створення та функціонування технопарків та інноваційних структур інших типів. Затверджене Постановою КабТРІО-РРАу Міністрів України №549 від 22.05.96р.//УК.-1996.- 30 травня (№77) - с.23
28. Постанова КабТРІО-РРАу Міністрів України “Про концепцію створення спеціальних (вільних) економічних зон в Україні”№277 від 29.04.94р.//УК.-1996.- 11травня (№68). - с.17
29. Розпорядження Президента України “Питання створення технопарків та інноваційних структур інших типів” №17/96 від 23.01.96р.// УК.-1996.- 26 лютого (№30). - с.22
30. Савицька Г. В. “Аналіз господарської діяльності підприємств”, Мінськ 1999 рік. 409 с.
31. Севрук В.Т. Банковские риски. - М.: “Дело ЛТД”, 1994.
32. Сердюкова И.Д. Управление финансовыми рисками // Финансы, 1995.
33. Тарасенко Н.В. Економічний аналіз діяльності промислового підприємства. – Львів: ЛБУ. – 2000. - 485 с.
34. Ткач О. Основи фінансового обліку. – К.: Основи, 2002. – с. 223
35. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України, - К.: А.С.К. 2002. – 784 с.
36. Устенко О.Л. Предпринимательские риски. - К.: “Всеувито”, 1996.
37. Финансовый менеджмент: теория и практика. М.: Изд-во «Перспектива», 2004 г., под ред. Стояновой Е.С.
38. Хохлов Н.В. Управление риском: Учебн. пособ. для вузов. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001.
39. Шнипер Р.И. Экономический риск начинается в сфере научной подготовки территории // ЭКО, 1995.
40. Ющенко В., Міщенко В. Управління валютними ризиками. - К.: Знання, 1998
41. Яковец Ю. Инновационное инвестирование: новые подходы // Экономист.-1995. - №1. - с. 114
Другие работы этого направления