Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   50 грн.
ЦЕНА:   114 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Облік і аудит страхових внесків   (ID работы: 451)

Направление: Учет и аудит
Предмет: Бухгалтерский учет
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 113
Год защиты: 2006
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ВНЕСКІВ ЗІ СТРАХУВАННЯ
1.1 Методологічні аспекти побудови внесків зі страхування
1.2 Законодавче та нормативне регулювання розрахунків підприємства за страховими внесками
1.3 Організаційно-економічна характеристика підприємства ТОВ „Дніпробуд”
РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ВНЕСКІВ ЗІ СТРАХУВАННЯ
2.1 Організація первинного обліку внесків зі страхування
2.2 Аналітичний облік розрахунків підприємства за страховими внесками (Пенсіний Фонд, Фонд Соцстраху, Фонд Безробіття)
2.3 Синтетичний облік розрахунків підприємства за страховими внесками (Пенсіний Фонд, Фонд Соцстраху, Фонд Безробіття)
2.4 Автоматизація обліку внесків зі страхування
РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ РОЗРАХУНКІВ ВНЕСКІВ ЗІ СТРАХУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТОВ „ДНІПРОБУД”
3.1 Завдання і джерела аналізу розрахунків внесків зі страхування на підприємстві ТОВ „Дніпробуд”
3.2 Аналіз ефективності внесків зі страхування на підприємстві ТОВ „Дніпробуд”
РОЗДІЛ 4. МЕТОДИКА АУДИТУ ВНЕСКІВ ЗІ СТРАХУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТОВ „ДНІПРОБУД”
4.1 Загальні засади проведення аудиту внесків зі страхування (мета, завдання, джерела аудиту)
4.2 Послідовність проведення аудту внесків зі страхування
4.3 Складання аудиторського висновку за результатами перевірки
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ДОДАТКИ
Введение
ВСТУП
Серед найважливіших перетворень в соціальній політиці держави особливе місце займає реформування пенсійної системи, яка зачіпає інтереси декількох поколінь впродовж достатнього довгого часу.
Актуальність реформування пенсійної системи пов'язана з тими негативними демографічними змінами, які відбуваються в нашій країні зараз і які, як обгрунтовано вважають демографи і соціологи, загостряться у найближчі десять - двадцять років. Це примушує шукати нові підходи рішення задач матеріального забезпечення непрацездатних при настанні старості, інвалідності, з нагоди втрати годувальника.
Ситуація, що склалася ще в передреформний період, зазнала істотні зміни в ході реформування українського суспільства пенсійна система заснована на принципах солідарності поколінь, навіть частково модернізована, не здатна забезпечити гідний рівень життя нинішнім, а тим більше майбутнім пенсіонерам.
Нова пенсійна реформа почалася практично з ухвалення Україною закону від 01.04.1996 „Про індивідуальний (персоніфікований) облік у системі державного пенсійного страхування".
Розвитку системи індивідуального (персоніфікованого) обліку додано важливе значення. Це пов'язано з тим, що при переході до формування пенсійних прав на підставі обліку фактично сплачених страхових внесків і у зв'язку з введенням накопичувальної частини трудової пенсії і професійного пенсійного страхування необхідно в найкоротші терміни пристосувати систему персоніфікованого обліку, що тільки склалася останніми роками і практично тільки що почала працювати до нових умов.
Органом, що здійснює індивідуальний (персоніфікований) облік в системі державного пенсійного страхування є Пенсійний фонд України, який на кожну застраховану особу відкриває індивідуальний особовий рахунок з постійним страховим номером, в якому містяться певні відомості.
Система індивідуального (персоніфікованого) обліку забезпечує збір відомостей про трудовий стаж і заробіток, на який нараховуються страхові внески до Пенсійного фонду.
Персоніфікований облік сприятиме рішенню ряду проблем. Він приведе механізми державної пенсійної системи в відповідність з ринковими відносинами, що розвиваються, дасть можливість розвивати державне пенсійне страхування у напрямі встановлення залежності розміру пенсії від страхового стажу і сплачених страхових внесків, створить можливість точнішого прогнозування змін чисельності зайнятого населення і пенсіонерів в країні, як в цілому, так і по окремих професіях.
Тільки при системі, що постійно розвивається і удосконалюється індивідуального (персоніфікованого) обліку можливе забезпечення інформаційної підтримки прогнозування витрат на виплату пенсій визначення тарифу страхових внесків до Пенсійного фонду України, розрахунок макроекономічних показників, що стосуються державного пенсійного забезпечення, вдосконалення пенсійного законодавства України.
Індивідуальному (персоніфікованому) обліку - одному з найважливіших напрямів реформування пенсійної системи в Україні -присвячена дана дипломна робота.
Згідно з П(С)БО 16 "Витрати" до складу елементу "Відрахування на соціальні заходи" включаються:
1. Відрахування на пенсійне забезпечення.
2. Соціальне страхування на випадок непрацездатності.
3. Страхові внески на випадок безробіття.
4. Страхування від нещасних випадків.
5. Відрахування на інші соціальні заходи.
Соціальне страхування - одна з гарантій виконання прав робітників на матеріальне забезпечення. Вдосконалення зв'язків підприємств з органами державного страхування спричинило визначені зміни в організації бухгалтерського обліку, контролю і звітності їх розрахункових взаємовідносин. Соціальне страхування, тобто матеріальне забезпечення в разі тимчасової непрацездатності, інвалідності, старості, здійснюється переважно державою. Кошти державного соціального страхування та пенсійного забезпечення утворюються із щомісячних відрахувань підприємств у розмірі встановлених законом процентів від фактично нарахованої заробітної плати, а також щомісячних відрахувань у розмірі встановлених законом процентів нарахованої заробітної плати кожного працюючого на страхування Пенсійного фонду та відрахувань від інших видів діяльності (наприклад, збір до Пенсійного Фонду за продаж валюти, за користування мобільним зв'язком, тощо).
Метою дослідження є аналіз теоретичних і практичних питань індивідуального обліку та аудиту відрахувань на соціальне страхування, проведення аналізу цих відрахувань.
Завдання дослідження:
- дати визначення суті страхування, його характеристику та види пенсійного забезпечення;
- розкрити теоретико-методологічні аспекти обліку внесків зі страхування;
- проаналізувати поняття, цілі, значення індивідуального (персоніфікованого) обліку;
-дослідити організацію бухгалтерського обліку зі страхування на ТОВ „Дніпробуд” ;
- провести аналіз розрахунків внесків зі страхування на підприємстві ТОВ „Дніпробуд”
- визначити методику аудиту внесків зі страхування на підприємстві ТОВ „Дніпробуд”.
Базою дослідження виступає ТОВ „Дніпробуд", основною діяльністю якого є будівельні та ремонтно-будівельні роботи.
Теоретичною і методологічною основою роботи послужили:
Ш основні положення нормативно-законодавчої бази України: Закони, інструкції та інші нормативні акти, які регулюють готівкові і безготівкові розрахунки в Україні, правила ведення касових операцій, положення щодо відкриття рахунків у банку тощо;
Ш план рахунків бухгалтерського обліку й інструкція з його застосування;
Ш Положення (стандарти) бухгалтерського обліку в Україні;
Ш Положення вимог міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;
Ш первинні документи по заповненню касових і розрахункових операцій ТОВ „Дніпробуд”, матеріали бухгалтерської, статистичної, фінансової і внутрішньої звітності з урахуванням вимог облікової політики підприємства.
Дипломна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновку, списку використаної літератури і додатків.
Заключение
ВИСНОВКИ
Соціальне страхування - дуже важливий вид страхування. Адже саме завдяки йому держава гарантує соціальний захист своїм громадянам і без нього неможливий нормальний розвиток економіки країни, бо хто піде працювати в країні, яка не може подбати про свого громадянина. Тому держава повинна всіляко приділяти увагу до проблем соціального страхування і постійно їх розв'язувати.
За результатами проведеного дослідження, можна зробити висновок, що в Україні соціальний захист населення знаходиться на низькому рівні. Хоча це, практично, відбувається через низький рівень розвитку економіки України, що пов'язано із переходом країни до ринкових відносин. На нашу думку, основною проблемою соціального страхування є нестабільність законодавства, що регулює ці відносини.
ТОВ “Дніпробуд” є досить перспективним підприємством. Щодо обліку розрахунків по Пенсійному фонду і соціальному страхуванню, то він на підприємстві ведеться досить вміло із застосуванням нових типових форм первинних документів, що значно полегшує складання звітності, зокрема на підприємстві використовується книга обліку по оплаті праці, де систематизовано всі розрахунки з оплати праці, в тому числі з Пенсійним фондом і соціальним страхуванням. Також на ТОВ “Дніпробуд” використовуються розрахункові відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до фондів.
Аналітичний і синтетичний облік розрахунків по пенсійному і соціальному страхуванню займає важливе місце, оскільки перебуває в тісному зв'язку з обліком праці та її оплати.
На підприємстві є затримки по виплаті заробітної плати, що в результаті призводить до затримок з виплатою відрахувань до соціальних фондів. Хоча ці затримки індексуються (перемножуються на коефіцієнт приросту споживчих цін).
Підприємству можна рекомендувати використовувати 8 і 9 клас рахунків для полегшення складання місячної, квартальної, і, особливо, річної звітності.
Трудовими ресурсами ТОВ “Дніпробуд” забезпечений в достатній мірі, але потрібно омолоджувати персонал.
Як бачимо, фонд заробітної плати у період з 2003 по 2004 рік зростав, що зумовлено збільшенням обсягів випуску продукції, найманням додаткової робочої сили, розширенням асортименту продукції та проведення антиінфляційних заходів. Також зростали відрахування до соціальних фондів, але не пропорційно до фонду заробітної плати. Так видно, що коли фонд заробітної плати у порівнянні з 2005 роком зріс на 41%, і в порівнянні з 2004 роком на 11,7%, то за аналогічні періоди відрахування зросли відповідно на 43,2% і 24,8%, що свідчить про нестабільне законодавство, яке не враховує реальні прирости доходів громадян.
Так, якщо зрівняти темпи зростання фонду оплати праці і темпи зростання чисельності персоналу то видно, що заробітна плата зростає швидше ніж відбувається приріст персоналу, що з однієї сторони вигідно для робітників, а з іншої - і не в збиток підприємства, бо темпи випуску продукції все одно перевищують темпи зростання заробітної плати.
Щодо прибутковості ТОВ “Дніпробуд”, то підприємство працює непогано в нинішніх умовах і отримує хоча і невеликий, але стабільний прибуток (у 2005 році він склав 7321,2 тис. грн.). На даний момент у підприємства багато боржників (в основному по розрахункам за виконані послуги) і це в значній мірі пригальмовує його розвиток.
Отже, можна зробити висновок, що на ТОВ “Дніпробуд” облік розрахунків по Пенсійному страхуванню, соціальному страхуванню у поєднанні з обліком заробітної плати побудований досить вміло із застосуванням новітніх інформаційних технологій.
Литература
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1. Кодекс законів Про працю України Затверджується Законом N 322-УПІ ( 322а-08 ) від 10.12.71 Відомості ВРУ, 1971, додаток до N 50, із змінами і доповненнями
2. Закон України „Про оподаткування прибутку підприємств "Відомості ВРУ, 1995, №4 із змінами і доповненнями
3. Закон України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" Відомості ВРУ, 1997, №37 із змінами і доповненнями
4. Закон України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" Відомості ВРУ, 1999, №46-47 із змінами і доповненнями
5. Закон України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" Відомості ВРУ, 2000, №22 із змінами і доповненнями
6. Закон України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" Відомості ВРУ, 2001, №14 із змінами і доповненнями
7. Порядок складання декларації про прибуток підприємства, затверджений наказом ДПА в Україні від 21. 01. 98№37 і зареєстрований в Мінюсті України 11.02 .98 №94
8. Андреев Б Ф.Системний курс зкономической теории. -Л.: Оранта, 1998г.-325 с.
9. Аудит і ревізія підприємницької діяльності. Навчальний посібник/ Ф.Ф. Бутинець, та ін.; За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. — Житомир: ПП „Рута”, 2001. — 416 с.
10. Аудит: Практическое пособие/ А. Кузьминский, Н. Кужельный, Е. Петрик, В.Савченко и др.; Под ред. А. Кузьминского. — К.: «Учётинформ», 1996. — 283 с.
11. Аудит: Учебник для вузов/ В.И.Подольский, Г.Б.Поляк, А.А.Савин, Л.В.Сотникова; Под ред. проф. В.И. Подольского. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1999. — 432 с.
12. Базилик О.Г. Про збір до ПФ України //Все про бухгалтерський облік №79(625), 2001 р.-С.4-10
13. Белуха Н.Т. Аудит: Учебник. — К.: «Знання», КОО, 2000. — 769 с.
14. Бутинець Ф.Ф. Аудит: Підручник для студентів спеціальності „Облік і аудит” вищих навчальних закладів. — 2-ге вид., перероб. і доп. — Житомир: ПП „Рута”, 2002. -672с.
15. Бутинець Ф.Ф. та ін. Бухгалтерський управлінський облік: Навчальний посібник для студентів спеціальності 7.050106 "Облік і аудит". -Житомир.: ЖІТІ, 2000.-448 с.
16. Бутинець Ф.Ф. та ін. Організація бухгалтерського обліку. Житомир: ПП „Рута", 2002.-592 с.
17. Василенко П.А. Особливості проведення відрахувань до соціальних фондів //Все про бухгалтерський облік,- №12-1(679), 2001 р.-С.2-23
18. Волков Н.Г. Бухгалтерский учет и отчетность на предприятии. - М.: Дело и право, 2002р.
19. Горицкая Н.Г. Новий бухгалтерский учет. -К.: Техника, 2000.-256 с.
20. Гукасьян Г. М. Экономическая теория: ключевые вопросы. Учебное пособие. - М .: Инфра - М., 1998.-361 с.
21. Данилевский Ю.А., Шапигузов С.М., Ремизов Н.А., Старовойтова Е.В. Аудит: Учебное пособие. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: ИД ФБК — ПРЕСС, 2002.-544с.
22. Даньків Й.Я. Бухгалтерський облік у галузях економіки, Навчальний посібник, м.Київ, “Знання Пресс”, 2003р.
23. Деващук Л.Г. та інші “Теоретичні основи бухгалтерського обліку”, м.Харків, “Одіссей”, 2001р. – с.214-218
24. Дерій В.А. Контроль і ревізія: Курс лекцій для студентів вищих навчальних закладів - Бучач: МІФ, 2000.-54 с.
25. Доброта О. Денежное обращение. Порядок ведения кассовых операций. // Баланс.– № 20.– 1999г.– с. 19-23.
26. Єфимова О.В. Финансовый анализ. М.: Бухгалтерський учет, 1998.-216 с.
27. Завгородний В.П. Бухгалтерский учет, контроль и аудит в системе управления предприятием. - М.: Финансы и статистика, 2001г.
28. Іващенко В.І., Болюх М.А. Економічний аналіз господарської діяльності. Навч. Посібник.- К.: ЗАТ "Нічлава", 1999.- 333 с.
29. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навчальний посібник.-2-ге видання.-К.: Т-во "Знання", 2001.-276 с.
30. Кравченко Л.И. Анализ финансового состояния предприятия. Мн.: ПКФ «Зкаунт», 1994.-197 с.
31. Лишиленко О.В. Бухгалтерський фінансовий облік. Навчальний посібник. - Київ: Центр учбової літератури, 2003.-524 с.
32. Лишиленко О.В. Теорія бухгалтерського обліку. Підручник. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 219 с.
33. Макарьева В.И. Бухгалтерский учёт для налоговой отчётности. 2-е изд., перераб. и доп.– М.: Международный центр финансово-экономического развития, 2000.– с.256
34. Максимова О. Навчитися правильно рахувати затрати -перший крок до управління ними // Баланс. - 1999. -№ 14.-327 с.
35. Марочкіна А.М. “Бухгалтерський облік за національними стандартами” Навчальний посібник, м.Харків, Торсінг, 2002р.- с.87
36. Миддлтон Д. Бухгалтерский учёт и принятие финансовых решений // Пер с англ.; Под ред. И.И. Елисеевой. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 2001.– 408 с.
37. Н.Баканов М.И. Теория анализа хозяйственной деятельности: М.: Финанси й статистика, 1997.-256 с.
38. Національні нормативи аудиту. Кодекс професійної етики аудиторів України. — Аудиторська палата України, К.,1999 — 275с.
39. Негашев Е.В. Анализ финансов предприятия в условиях рынка. М.: Высшая школа, 1997.-249 с.
40. Ніколенко Ю.В., Кравчук А.М., Миронов М.Д. „Основи економічної теорії" Підручник : у 2-х книгах - К. : Либідь, 1998.- 272 с.
41. Огійчук М.Ф, “Бухгалтерський облік на сільскогосподарських підприємствах”, м.Київ, “Аграрна освіта”, 2001р.-с.48-65
42. Покропивний С.Ф. Економіка підприємства: Підручник. – К.: -КНЕУ, 2001.-528 с.
43. Пупко Г.М. Аудит и ревизия: Учебное пособие. — Мн.: Мисанта, 2002. — 429 с.
44. Пушкар М.С., Журавель Г.П. Теоретичні основи бухгалтерського обліку: Підручник для вузів.-2-ге видання, перероблене і доповнене. -Тернопіль. -Танг, 2004.-269 с.
45. Ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи. Київ. Інпроект - 2000р.-480с.(І т.), 464с.(ІІ т.)
46. Русак Н.А. Анализ хозяйственной деятельности в промышленности. -М.:Высш. шк., 1998.- 210 с.
47. Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: Учебное пособие для вузов. - 4-е издание перераб. Й дополн. - Минск: Новое Знание, 1999.-688 с.
48. Сандрикова Т.С. Учёт денежных средств и расчётных операций // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий.– № 6.– 1998г.– с. 51-52.
49. Сопко В. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник.-3-тє видання, перероблене і доповнене. -К.-КНЕУ, 2001.-578 с.
50. Суйц В.П., Ахметбеков А.Н., Дубровина Т.А. Аудит: общий, банковский, страховой: Учебник. — М.: ИНФРА-М, 2000. — 556 с.
51. Сук Л.К. „Бухгалтерський облік". Навчальний посібник.- К.:Інститут після дипломної освіти КУ ім.. Т.Г.Шевченка.-2001-339с.
52. Тернопільська академія народного господарства Новий бухгалтерський облік в Україні: Навчально-методичний посібник.- Тернопіль. -Карт-бланш., 2005 рык. - 288 с.
53. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підручник для студентів спеціальних вищих навчальних закладів - 5-те вид., доповнене й перероблене.-К.: А.С.К., 2000.-784 с.
54. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування ы звытнысть: підручник. – К.: Алерта, 2006. – 1080 с.
55. Усач Б.Ф. Контроль і ревізія: Підручник. - 4-те видання.- К.: Знання-Прес., 2002р.-253 с.
56. Чебанова Н.В., Котенко Л.Н. Бухгалтерский учёт.– Киев.– 2003г.– с. 5-46.
57. Шеремет А.Д., Суйц В.П. Аудит: Учебное пособие. — М.: ИНФРА-М, 1995. — 240 с.
Другие работы этого направления
Облік аудит і контроль в системі управління витратами підприємства
Облік коштів цільового фінансування на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Практична робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Євроконвергенція бухгалтерського обліку
Бухгалтерський облік і аналіз основних засобів і джерел їх формування.
Облік процесу реалізації робіт (послуг) підприємства
Гармонізація і стандартизація бухгалтерського обліку. Міжнародні бухгалтерські стандарти
Облік витрат рослинництва
Розвиток бухгалтерського обліку
Задачі з дисципліни "Бухгалтерський облік у зарубіжних країн"
Фінансовий облік поточних зобовязань
Інформаційні системи і технології в обліку
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Анализ и аудит расчетов с поставщиками и подрядчиками на примере ООО"АВТО-АУДИТ"
Облік дебіторської заборгованості
Консолідація фінансової звітності
Облік і аудит дебіторської заборгованості на прикладі Рівненської філії Публічного акціонерного товариства «Компанія «Райз»
Експедиторські послуги
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Контрольна бухгалтерський облік
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Задача з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Контрольна бухоблік підприєсмства харчової промисловості
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік" (Варіант 1)
Облік кредиторської заборгованості підприємства на прикладі ТОВ «Aгротex Конcaлт»
Фінансовий аналіз
Організація обліку на підприємстві
Виробничий облік та його впровадження на підприємстві
Облік витрат майбутніх періодів підприємства на прикладі Публічного акціонерного товариства «Київська кондитерська фабрика «Рошен»»
Облік власного капіталу
Бухгалтерський облік контрольна
Бухгалтерський облік контрольна
Облік активів підприємства на прикладі ТзОВ "Лорі"
Методика і організація обліку та аналізу доходів, витрат, фінансових результатів операційної діяльності підприємства (на прикладі підприємства ВАТ завод «Маяк»)
Звіт з практики з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Задачі з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Практична Облік оплати праці
Облік виробничих запасів підприємства (на прикладі ПАТ «Компанія «Райз»)
Організація та методика обліку, аналізу та аудиту малоцінних та швидкозношуваних предметів підприємства
Сучасний стан та перспективи вдосконалення обліку доходів і втрат від участі в капіталі
Первинний, синтетичний та аналітичний облік поточних зобов’язань за розрахунками – вексель виданий. Облік операцій податку на додану вартість
Облік виробничих запасів на підприємстві
Завдання облік і аудит
Бухгалтерський облік
Облік товарів
Контрольна робота з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Сучасний бухгалтер контрольна
Практичне завдання з бухгалтерського обліку
Практичне завдання з дисципліни "Бухгалтерський облік"
Облік нематеріальних активів на прикладі ПАТ «Компанія «Райз»