Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   219 грн.
ЦЕНА:   503 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Народна ініціатива   (ID работы: 4311)

Направление: Гуманитарные предметы
Предмет: Политология
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 68
Год защиты: 2013
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ
Вступ
Розділ І. Загальне поняття: демократія, референдум, плебісцит
1.1 Право націй на самовизначення (історико-правовий аспект)
1.2 Референдум в зарубіжних країнах
1.3 Основні аспекти аналізу демократії
Розділ ІІ. Референдум та плебісцит у Франції, Італії та США
2.1 Вибори: поняття, соціальне призначення та політична роль
2.2 Виборче право та його основні принципи
2.3 Виборчий процес, його основні стадії. Гарантії законності виборчих дій
2.4 Виборчі системи
2.5. Референдум у зарубіжних країнах
Розділ ІІІ. Референдум в Україні: порівняльна характеристика з зарубіжними країнами
Висновки
Список використаної літератури
Введение
Актуальність теми дослідження. Референдум як форма безпосередньої демократії є зовсім не новою формою участі населення у вирішенні глобальних соціально-економічних та політичних питань, а також у вирішенні територіальних та інших внутрішніх та міждержавних проблем. За час існування інституту референдума в Європі (за виключенням Швейцарії, де перший референдум був проведений у 1439 році) на національному рівні проведено більш, ніж 100 народних голосувань.
Після першої світової війни інститут референдум увійшов у конституції цілої низки європейських держав. «Після другої світової війни відбувся новий етап процесу подальшого розвитку та вдосконалення референдуму практично у всіх високорозвинутих країнах. Значно збільшилась інтенсивність використання даного інституту особливо у 60-80 роки.» Насьогодні референдум передбачений конституціями більш, ніж 20 держав. В багатьох державах він проводився, хоча й не був закріплений у Основному Законі.
В СРСР вперше народне голосування було передбачене Конституцією СРСР 1936 року, де встановлювалося, що Президія Верховної Ради СРСР здійснює всенародне опитування (референдум) за власною ініціативою або за вимогою однієї з союзних республік.
Конституція СРСР 1977 року встановила, що найбільш важливі питання державного життя підлягають винесенню на всенародне обговорення, а також ставляться на всенародне голосування (референдум).
Однак, тривалий час чинне законодавство не визначало механізм застосування інституту референдуму. На сьогодні в нашої державі організація і порядок проведення референдумів регламентовані Конституцією України, а також Законом України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми”, який був прийнятий 3 липня 1991 року. З того часу у даний закон були внесені дуже незначні зміни. Між тим, вказаний закон не відповідає вимогам сучасного життя, та багато його положень протирічать Конституції України. Тому актуальним є питання прийняття нового закону про референдуми, або внесення дуже значних змін у чинний закон.
В Україні вже склалася власна практика щодо проведення референдумів.
Особливе значення для історії сучасної України мав референдум, проведений 1 грудня 1991 року, що підтвердив волю народу щодо існування незалежної держави. Цей референдум можна вважати плебісцитом, тому що він був вирішальним для України.
Таким чином, питання стосовно референдуму, його процедури, значення та наслідків є дуже актуальними для України та потребують подальших наукових досліджень у даній галузі та прийняття політичних рішень з цього приводу.
Мета роботи дослідити поняття референдум, демократія та плебісцит в Україні та Зарубіжних країнах.
Відповаідно до мети роботи було поставлено наступні завдання:
- Визначити понятійний аппарат:реферндум, пдебісцит та демократія
- Дослідити стновлення інститут референдуму в Україні та зарубіжних країн
- Провести аналогію та відміннності між плебісцитом та референдумом
- Проаналізувати провіедення реферндуму в Україні.
Предмет роботи складає: реферндум, пдебісцит та демократія.
Об’єк роботи сакладає норми конституційного права України та зарубіжних країн.
Теоретична і методологічна база дослідження. При дослідженні проблеми як теоретична основа були використані праці російських та українських вчених, а також представників світової суспільної думки з політології, філософії, історії та права
Найважливішим методом є системний метод, орієнтований на комплексне дослідження проблем народної ініціативи. При аналізі було використано історичний, діалектичний підходи. При дослідженні окремих проблем народної ініціативи застосовуються методи порівняльного аналізу, а також методи моделювання соціально-політичних процесів. Із загальнонаукових методів в даному дослідженні були використані методи аналізу і синтезу, індукції і дедукції.
Заключение
Референдуми є однiєю з форм волевиявлення народу як єдиного джерела влади i носiя суверенiтету держави. В них реалiзується право кожного на участь в управлiннi державою безпосередньо або через вiльнообраних представникiв.
Гарантiєю цього права є забезпечення нормативного регулювання процесу проведення референдумiв. Встановлення в нормативних актах принципiв, органiзацiї та порядку проведення референдумiв обмежує, хоча i не виключає повнiстю можливостi порушень законодавства щодо референдумiв.
Референдум, як місцевий, так і загальнонаціональний, відіграє значну роль у становленні демократичної правової держави, оскільки наявність представницькіх органів на всіх рівнях держави не може замінити безпосередню участь населення у вирішення деяких проблем суспільного життя. Рішення, які приймаються шляхом проведення референдуму, є авторитетними для населення країни.
Однією з актуальних проблем для нашої держави є удосконалення законодавства, що регламентує організацію та порядок проведення референдумів, приведення його у відповідність із Конституцією України. Крім того, важливе значення має розробка та закріплення у законодавстві додаткових механізмів, правил з метою врегулювання деяких моментів та запобігання порушень прав і свобод громадян. Не менш важливим є питання стосовно реалізації рішеннь, прийнятих під час референдуму.
Закон України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” потребує також систематизації, в ньому повинні бути закріплені визначення основних понять.
Таким чином, в Україні інститут референдуму є недостатньо розвиненим, хоча вже існує багато передумов для його подальшого розвитку та вдосконалення.
Литература
1. Арегага Э.Х. Современное международное право. Перевод с испанского. – М.: Прогресс, 1983. – 480с.
2. Бабкіна О. Політологія. Посібник для студентів вузів. Київ, 1998.
3. Барабаш О. Л. Слово про процедури // Голос громадянина. - 1997. - с. 14-27.
4. Внешняя политика СРСР. Сборник документов. Для служебного пользования. Том ІІ (1921 – 1924 г.г.) ОТВ. Ред. С.А. Лозовский. – М. Высшая партийная школа при ЦК ВКП (б), 1944. – 979 с.
5. Газін В.В. Економіка і зовнішня політика Веймарської республіки (1925 – 1933 р.р.): Східноєвропейські аспекти: - Кам’янець – Подільський, 1993. – 183с.
6. Гуггенберг Б. Теорія демократії. //Поліс, 1991, №4.
7. Демократичне врядування як чинник зміцнення миру. //Політична думка, 1999, №1-2
8. Дзюба І. Політологія. Курс лекцій. Київ, 1993.
9. Закон України «Про вибори народних депутатів України» від 24.09.1997р. /Відомості Верховної Ради України. - 1997.- № 43. -Ст.280.
10. История КПСС: Курс лекций/ Рук. Авт. Кол. Я.С. Калакура. – К.: Вища школа, 1988. – 195с.
11. Ковлер А. Демократия и участие в политике, Москва, 1990.
12. Коментар до Конституції України. Інститут законодавства Верховної Ради України. Друге видання, виправлене й доповнене. - К.- 1998. -412с.
13. Конституционное (государственное) право зарубежных стран. Общая часть. М. БЕК. – 1996. – с.760
14. Конституция и Законы Союза ССР. - М. - 1983.
15. Конституційне право України /За ред. доктора юридичних наук, професора В.Ф.Погорілка. - К.: Наукова думка. - 1999. - 734с.
16. Конституція України. - К.: Юрінком, 1997. - 37 с.
17. Кравченко В.В. Конституційне право України: Навчальний посібник. Частина 1. - К.: 1998. - 88с.
18. Кушниренко А. Г. Избирательное право й избирательная система в Украине // Проблеми законности. - Харьков. - 1996. - №31. - с. 56.
19. Марченко М.Н. Референдум как форма непосредственной демократии // Вестн.Моск.ун-та. сер.11, Право., 1991, №6
20. Основи конституційного права України. /За редакцією академіка АПрН України, професора Копєйчикова В.В. - К.: Юрінком, 1997. - 207 с.
21. Основи конституційного права України: Підручник. Видання друге, доповнене. /За ред. В.В.Копєйчикова. - К.: Юрінком Інтер, 1998. - 288с.
22. Потульницький В. Теорія української політології. Курс лекцій. Київ, 1993.
23. Реферативний огляд чинного законодавства України. Законодавство про вибори //Бюлетень законодавства і юридичної практики. - 1998. - 375с.
24. Скакун О.Ф., Подберезский Н.К. Теория права и государства. Харьков. – 1997. – 497 с.
25. Тодыка Ю.Н., Супрунюк Е.В. Конституция Украины – основа стабильности конституционного строя и реформирования общества. Симферополь. Таврия. –1997. – 310 с.
26. Тускоз Жан. Міжнародне право: Підручник. Пер. з франц. – К.: „Арт. Ек.”, 1998. – 416с.
27. Україна. Закони. Закон України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» - К.:Парл.вид-во,2001. – 41 с..
28. Фердросс А. Международное право. М. – Иностранная литература, 1959. – 359с.
29. Черниченко С.В. Теория международного права. Том ІІІ. Старые и новые проблемы. – Москва: Издательство «НИМП» 1999. – 531с.
30. Шапиро И. Демократія та громадянське суспільство //Поліс, 1992, №4
31. Cobban A. The National State and National Self – Determination/ - New-York: Thomas J. Crowel Co. 1969. – 309p., Index – p. 92.
32. Gordlcryk W. Pravo miedzynarodowe publicznew zarysie. – Warszawa: PWN. 1977. 452s.
Другие работы этого направления
Політичний дискурс боротьби з корупцією в сучасній Україні
Референдум, демократія та плебісцит в Україні та Зарубіжних країнах
Особливості політичих систем України: історія та сучасність
Політологія шпори
Типологія політичних систем
Політичні партії України
Основні елементи політичної культури: ЄС та Україна
Політична партія УНА-УНСО
Політичний розвиток
Політична система суспільства
Основи теорії політичної системи суспільства
Політичні ідеї раннього Християнства
Політична культура
Середньовічна політична думка
Предмет, система, методи політології
1. Становлення політології як науки і навчальної дисципліни. 2. Конституційні засади сучасної політичної системи України. 3. Принцип поділу влади, його необхідність і механізм реалізації.
ЯКА ВЛАДА ПОТРІБНА УКРАЇН
Зовнішня політика України
Версальско-Вашингтонская система международных отношений
Політична влада
Іміджева політика з використанням конфліктних технологій
Правове становище та роль держави в політичній системі суспільства
Політологія як наука про політику
Політологічний практикум