Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   480 грн.
ЦЕНА:   1104 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Управління фінансовою стійкістю підприємства ТОВ «Верес».   (ID работы: 4268)

Направление: Фінанси
Предмет: Финансы
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 106
Год защиты: 2008
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ 1. Теоретичні засади фінансової стійкості та платоспроможності підприємства
1.1. Сутність і завдання аналізу фінансової стійкості й довгострокової платоспроможності підприємства
1.2. Аналіз фінансової стійкості й довгострокової платоспроможності підприємства
1.3. Характеристика типів фінансової стійкості
1.4. Оцінка запасу фінансової стійкості
Розділ 2.Аналіз фінансової стійкості ТОВ «Верес» та засоби її оцінки
2.1. Загальна характеристика ТОВ «Верес»
2.2. Загальний аналіз фінансового стану
2.3. Факторний аналіз прибутку
2.4. Аналіз фінансової стійкості підприємства
Розділ 3. Пропозиції щодо покращення фінансової стійкості ТОВ «Верес»
3.1. Ліквідація поточної неплатоспроможності підприємства
3.2. Пропозиції щодо збільшення прибутку і покращення фінансової стійкості підприємства
3.3. Тактичний механізм внутрішньої фінансової стабілізації

Висновки
Перелік використаної літератури
Додатки
Введение
Україна в силу історико-політичних факторів, а також географічного місцезнаходження має статус країни з аграрною орієнтацією економіки.
Завдяки своїм гарним ґрунтовно-кліматичним умовам, Україна здавна славиться в світі високими врожаями та якістю зернових культур. Починаючи з 1995 року, Україна стала повертатися до виконання активної ролі в області експорту зернових, олійних та зернобобових культур. До того ж географічне розміщення в центрі Європи, вихід до Чорного моря, розвинені сухопутні шляхи сполучення роблять можливим доставку сільськогосподарських вантажів практично в будь-яку точку земної кулі.
З метою реформування АПК та нарощування виробництва сільськогосподарської продукції, був виданий Указ Президента України «Про невідкладні заходи відносно реформування аграрного сектора економіки» від 3 грудня 1999 року. Відповідно даного Указу на Україні йде пошук «Підприємства» з оптимальною формою господарювання.
Враховуючи ситуацію, що склалася на сьогоднішній день, як на Україні, так і на світових аграрних ринках, маю честь представити Вашій увазі проект діючого підприємства ТОВ «Верес», що орієнтується на неперервний процес виробництва, реалізації та переробки сільськогосподарської продукції, з метою отримання максимальних прибутків від фінансових вкладень. Досягнення поставленої цілі забезпечується наявністю сучасних фінансово-товарних схем, а також наявністю необхідної матеріально-технічної бази, досвіду відповідної діяльності і участі наукових консультантів в області сільськогосподарського виробництва.
Актуальність даної теми полягає в тому, що керівний склад кожного підприємства має вміти здійснювати ретельний аналіз фінансового стану своїх підприємств щороку і навіть щокварталу для того, щоб вчасно оцінити рівень свого фінансового стану, виявити його основні закономірності і розробити обґрунтовані рішення для недопущення або усунення конкретних проблем. Одна ж з причин нинішнього важкого стану багатьох підприємств полягає в слабкому економічному обґрунтуванні рішень, які приймаються в майже повній відсутності аналізу їхнього впливу на рівень фінансового стану підприємства. А отже, кожний кваліфікований і знаючий свою справу керівник, працівник бухгалтерського відділу, фінансист для того щоб не допустити такого стану не може обійтися без теоретичних знань і практичного вміння проведення аналізу фінансового стану підприємства. Більш того, кожне поважаюче себе підприємство на основі проведеного аналізу фінансового стану має регулярно розробляти обґрунтовані рішення фінансової стратегії на майбутнє.
В сучасних економічних умовах діяльність кожного підприємства, організації являється предметом уваги широкого кола учасників ринкових відносин, які зацікавленні в результатах його функціонування. На основі доступної їм звітно-облікової інформації вказані особи намагаються оцінити фінансове положення підприємства. Основним інструментом для цього слугує економічний аналіз, за допомогою якого можна об’єктивно оцінити внутрішні і зовнішні відносини об’єкта, охарактеризувати його платоспроможність, ефективність і прибутковість діяльності, перспективи розвитку, а потім по його результатам прийняти обґрунтовані рішення.
Мета дипломної роботи: дослідити і проаналізувати фінансовий стан підприємства ТОВ «Верес», використавши інструменти фінансового аналізу та внести пропозиції по поліпшенню фінансового стану підприємства та знаходження шляхів для збільшення прибутку підприємства за допомогою внутрішніх механізмів фінансової стабілізації.
Завдання дослідження:
1. опрацювати літературу з питання дослідження;
2. визначити основні теоретичні засади проведення аналізу фінансової стійкості підприємства;
3. з’ясувати показники діяльності ТОВ «Верес» та провести їх аналіз;
4. надати практичні рекомендації щодо покращення фінансового стану підприємства.
Аналіз фінансової стійкості підприємства є важливим розділом економічного аналізу.
На сучасному етапі аналіз фінансової стійкості підприємства знаходиться в поступовому розвитку і вдосконаленню, але аналіз фінансового стану сучасний ще не відповідає повністю новим вимогам проведення фінансової роботи підприємства.
В ринкових умовах слово діяльність організації, підприємства набуває нових форм і направлень. Внаслідок цього і фінансовий стан підприємства аналізується з вимогами цих змін.
В умовах постійної зміни інформації багато фінансово-економічних показників розрахованих на певний час, можуть надалі загубити свою цінність для аналізу у зв’язку з нестабільністю національної валюти, по якій розраховувався цей показник.
Повну перешкоду аналізу фінансового стану підприємства дають :
 різні форми власності, наприклад, чимало показників, що характеризують фінансовий стан акціонерних підприємств не можуть бути розраховані по причині відсутності або слабкого розвитку у державі ринку цінних паперів, де б оберталися акції цих підприємств і по яким можна б було судити про положення емітентів.
 нестабільність законодавчої бази (фінансового податкового права), це також ускладнює проведення аналізу фінансового стану підприємства.
У вітчизняній економічній науці недостатньо приділялось уваги проведенню аналізу фінансового стану, так як наукова праця в цій області губить свою актуальність ще до видання.
Основним завданням проведення економічного аналізу є оцінка результатів діяльності організацій, підприємств за попередній та поточні роки, виявлення факторів, які позитивно чи негативно вплинули на кінцеві показник роботи підприємства, прийняти рішення про визнання структури балансу задовільною (незадовільною), а підприємство платоспроможним (неплатоспроможним) та подання пропозицій Кабінету Міністрів України щодо доцільності внесення цього підприємства до Реєстру неплатоспроможних підприємств та організацій.
При написанні дипломної роботи мною були використані звітні дані ТОВ «Верес», яке являється юридичною особою діє на підставі стандарту.
Для більш раціонального ведення бухгалтерського обліку в організації використовують бухгалтерську програму “1-С” бухгалтерія (для бюджетних організацій).
Об'єкт дослідження є Товариство з обмеженою відповідальністю «Верес», котре є юридичною особою, має самостійний баланс, печатку зі своїм найменуванням, кутовий та інші штампи, рахунки в установах банків.
Предметом дослідження є бухгалтерська та фінансова звітність підприємства за звітний та попередній періоди.
Методи дослідження. При проведенні досліджень використовувались методи порівняльного аналізу та побудови системи показників. А також дескриптивні моделі до яких належать: вертикальний та горизонтальний аналіз звітності, аналіз відносних показників, факторний аналіз та інші.
Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти та правові документи з питань бухгалтерської та фінансової звітності.
Дипломна робота складається з трьох розділів, вступу, висновків та пропозицій.
У першому розділі проведений огляд теоретичної літератури по проблемах аналізу фінансової стійкості, її сутності та ролі в сучасних умовах господарської діяльності підприємства.
У другому розділі проведений аналіз фінансової стійкості підприємства, а саме: горизонтальний та вертикальний аналіз балансу, показники рентабельності, коефіцієнти ліквідності та кредитоспроможності, фінансові показники.
У третьому розділі за результатами аналітичної частини були зроблені розрахунки за допомогою було покращено фінансовий стан підприємства.
Заключение
ТОВ «Верес»- це організаційно відокремлена і економічно самостійна ланка виробничої сфери народного господарства , що спеціалізується на вирощуванні зернових культур. Асортимент культур різний, вирощують пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, горох.
Структура товариства - це його внутрішній устрій, який характеризує склад підрозділів та систему зв'язків підпорядкованості та взаємодії між ними.
Основну програму діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «Верес» становлять виробничі процеси, які виконуються у відповідних підрозділах. Склад цих підрозділів і характеризує виробничу структуру товариства.
Підприємство ТОВ «Верес» веде свою діяльність згідно всіх законів та правил господарської діяльності. Головним завданням є вирощення та реалізація зернових, зернобобових і олійних культур. Підприємство в умовах конкуренції прагне до скорочення витрат, пов’язаних з виготовленням продукції та зниження собівартості.
Основна діяльність забезпечує вагому частку доходу. Найбільший прибуток товариство «Верес» отримує від реалізації сільськогосподарської продукції. Орієнтуючись на максимальний прибуток, господарство займаються вирощуванням найбільш рентабельних сільськогосподарських культур, які користуються комерційним попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.
Проаналізувавши абсолютні показники зміни прибутку, можна зробити висновок, що у звітному періоді чистий прибуток склав 376,6 тис.грн..А у попередньому 203,7 тис.грн.. Що свідчить про ріст прибутку підприємства на 172,9 тис.грн..
Це відбулося головним чином через зниження рівня накладних витрат. При цьому позареалізаційна діяльність збільшилася – порядку 72,3 тис.грн., головним чином через збільшення інших витрат. Підвищення в звітному році в порівнянні з попереднім роком виробничої собівартості на 14819,5 тис.грн., дуже негативно вплинуло на формування прибутку особливо по результатам факторного аналізу можна відзначити матеріальні затрати – збільшення прибутку на 19404,29 тис.грн..
Треба відзначити, що основне зниження рівня накладних витрат відбулося за рахунок дуже великого збільшення інших операційних доходів, якого в майбутніх періодах може й не бути.
У результаті за рахунок вищеназваних факторів за звітний рік відбулося різке збільшення суми власних фінансових ресурсів.
Оскільки, КЧТП > 1, то, скоріш за все, підприємство буде виведене зі стану поточної неплатоспроможності за рахунок прискореної ліквідності оборотних активів, яка забезпечує зростання позитивного грошового потоку в короткостроковому періоді.
Оскільки пропозиції по вдосконаленню фінансового стану підприємства формуються за результатами періоду що аналізується, то ТОВ “Верес” доцільно прискорити строки повернення дебіторської заборгованості.
За результатами проведеного аналізу можна зробити наступні висновки. Для покращення фінансової стійкості підприємства можна ввести в експлуатацію основні засоби. Тому функціонуючі основні засоби принесуть підприємству збільшення обсягу виробництва і, як наслідок, збільшення доходу виробничих запасів.
Таким чином, незавершене будівництво (р.020,ф.1) буде - 0 тис.грн., залишкова вартість (р.030,ф.1) збільшиться на 38,3 тис.грн., тобто становитиме 16286,0 тис.грн.
Підприємству пропонується закінчити та реалізувати незавершене виробництво, цим ми вивільнимо грошові кошти у сумі 10892,6 тис.грн.
На початок прогнозного періоду також можна реалізувати залишки готової продукції у сумі 1223,80 тис.грн.. Це приведе до зменшення залишку готової продукції та незавершеного виробництва на кінець прогнозного періоду, а також отриманого доходу від реалізації. Враховуючи, що підприємство здійснює реалізацію з націнкою, в середньому, у розмірі 30%, підприємство отримає прибуток у сумі 3634,92 тис.грн. ((1223,8 + 10892,6) * 0,3).
Підприємство також може реалізувати виробничі запаси і при цьому отримати прибуток у сумі 284,28 тис.грн. (947,6 * 0,3).
Ще підприємство може реалізувати товари. Від чого отримає додатковий прибуток у сумі 17,13 тис.грн. (57,1 * 0,3).
Також підприємству пропонується прийняти заходи щодо стягнення дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги зі своїх покупців, це вивільнить кошти у сумі 129,3 тис.грн..
Як бачимо, на початок року спостерігається нестача найбільш ліквідних активів для покриття найбільш термінових зобов’язань. Нестача складає велику суму (-24520,2 тис. грн.), це дуже погано, проте на кінець року нестача скоротилася до значення -19626,7. Але є надлишок повільно реалізованих активів на 6466,20 тис. грн. для покриття довгострокових зобов’язань. Такі зміни не можна назвати негативними, так як якась частина нестачі найліквідніших активів компенсується більшим надлишком швидко реалізованих активів.
За даними аналізу можна зробити висновок про те, що підприємство не є фінансово стійким. Це обумовлено тим, що приблизно рівномірно частина власних коштів йшла як на поповнення оборотних коштів підприємства, так і на його необоротні активи, крім того підприємство не сформувало власного капіталу у сумі достатній для нормативної фінансової стійкості ТОВ “Верес”.
Литература
1. Закон України „Про стандартизацію» від 17 травня 2001 року – 208с.
2. Закон України «Про зерно та ринок зерна в Україні» від 24 червня 2002 року.
3. Закон України «Про господарські товариства» від 19.06.91 // Відомості Верховної Ради України. – 1991. - №49.
4. Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнанні його банкрутом» від 14.05.92 р. № 2343-ХП, зі змінами й доповненнями внесеними законами України від 25.02.94 р. № 4036-ХП, від 14.10.98 р. .\про 177-ХГУ, від 30.06.99 р. № 784-Х1У.
5. Господарський кодекс України. – К.:Атака, 2003.- 208с.
6. Постанова № 510 Кабінету Міністрів України «Про забезпечення сертифікації зернових складів на відповідальність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки, запровадження складських документів на зерно» від 11 квітня 2003 року.
7. Указ Президента України «Про невідкладні заходи відносно реформування аграрного сектора економіки» від 03.12.99 року. 378с.
8. Бланк И.А. Управление прибылью. – К., Ника-Центр. – 1998. – 544с.
9. Економічний аналіз: Навчальний посібник / М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І.Горбатюк; За ед.кад.НАНУ,проф..М.Г.Чумаченка.-К.:КНЕУ, 2001.-540с.
10. Ефимова О.В. Финансовый анализ.- 4-е изд.,перераб.и доп. – М.:, 2002.- 528 с.
11. Ионова А.Ф., Селезнева Н.Н. Финансовый анализ: Учебник.- М.: ТК «Велби», Проспект, 2006. – 624с.
12. Ионова А.Ф., Селезньова Н.Н. Фінансовий аналіз: Підручник. - М.: ТК «Велби», Проспект, 2006. - 624 с.
13. Іваненко В. М. Курс економ1чного анал1зу: Навч.-метод. пос1бник для самост. вивч. дисц. - К.: КНЕУ, 2000. - 263 с.
14. Іваненко В.М. Курс економічного аналізу: Навч.-метод. Посібник для сам ост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2000. – 263с.
15. Ізмайлова К.В.Фінансовий аналіз – Кю, 2000.-210с..
16. Каминский О., Мороз Ю. Експрес-аналіз фінансового стану підприємства // Фінансова тема, 1999.
17. Каминский О., Мороз Ю. Экспресс-анализ финансового состояния предприятия // Финансовая тема, 1999.
18. Караноз И.И., Самборский В.И. Теория экономического анализа – К.: Вища школа, 1989.
19. Ковалев А.М., Привалов В.П. Анализ финансового состояния предприятия – М., Проспект, 2000.
20. Ковалев В.В. Введение в финансовый менеджмент.-М.: Финансы и статистика, 1999. – 768 с.
21. Ковалев В.В. Финансовый анализ – М., Финансы и статистика, 1998.
22. Ковалев В.В., Волкова О.Н. Анализ хозяйственной деятельности предприятия – М., Проспект, 2001.
23. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств:
24. Костирко Р.О. Фінансовий аналіз: Навчальний посібник.-Х.: Фактор. 2007.-784с.
25. Костырко Л.А. Диагностика потенциала финансово-экономической устойчивости предприятия: Монография. –Луганск: Издательство Восточноукр. гос. Ун-та им. В. Даля, 2004.-240с.
26. Костырко Л.А. Стратегия финансово-экономической деятельности хозяйствующего субьект: методолгия и организация: Монография._Луганск: Изд-во ВНУ им. В. Даля, 2002.-560 с.
27. Костырко Л.А. Финансово-экономический анализ при проведении аудита финансовой отчетности хозяйствующих субьектов // Вісник Східноукраїнського державного університету.- 1999. - №3 (18).- с.254 – 256.
28. Костырко Л.А. Финансовый анализ и прогнозирование экономического потенциала предприятия. –Луганск: Изд-во Восточноукр. гос.ун-та им. В. Даля, 2000. – 185 с.
29. Крамаренко Г.А. Функциональная стабильность и финансовая устойчивость предприятия.// Академічний огляд.-2006.-№1-с.49-53.
30. Крамаренко Г.О. Фінансовий аналіз і планування. –К.: Центр навчальної літератури, 2003.-224 с.
31. Крамаренко Г.О. Фінансовий аналіз і плануванняю – К.: Центр навчальної літератури, 2003.-224 с.
32. Крамаренко Г.О., Чорна О.Є. Фінансовий менеджмент.-Київ: Центр навчальної літератури 2006р.-520с.
33. Лахтіонова Л.А. Фінансовий аналіз суб’єктів господарювання: Монографія. – К.: КНЕУ, 2001. -387 с.
34. Мережко Н.В. сертифікація товарів і послуг. Підручник – К.: Київ нац.торг-екон.унт.- 2002-298с.
35. Методика проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств та організацій. Затверджено наказом Агенства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій від 21 березня 1997 року № 37.
36. Навчальниц посібник. –2-ге вид.,стер. –К.: т-во “Знання”, КОО, 2001.-
37. Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. – 4-е изд., перераб. и доп. – Минск: ООО «Новое издание», 2000.-688 с.
38. Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. -2-е изд., перераб. и доп. –Мн.: ИП «Экоперспектива», 1997. – 498 с.
39. Савчук В.П. Финансовый менеджмент предприятий: прикладнйе вопросы с анализом деловых ситуаций. –К.: Издательский дом «Максимум», 2001.-600с.
40. Фінансовий менеджмент / Під ред. Є.С.Стоянової. – М.: Перспектива, 1996.- 574 с.
41. Цал-Цалко Ю.С. Фінансова звітність підприємств та її аналіз: Навч. посібник.- 2-ге вид., перераб. и доп. –Київ: ЦУЛ, 2002.-360c.
42. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і сертифікації: Підручник.-3-є вид., перерб. і доп.- К.: Вид-во –ту, 2002.-174с.
43. Шеремет А.Д. Методика финансового анализа.-М.: Инфра-М, 1996.-176с.
44. Шеремет А.Д., Негашев Е.В. ”Методика фінансового аналізу” – М.:ІНФРА – М, 1999.- 208 с.
45. Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Финансы предприятия. –М.: Инфра-М, 1999. -343с.
46. Экономический анализ: ситуации, тесты, примеры, задачи, выбор оптимальных решений, финансовое прогнозирование: Учеб.пособие / Под ред. М.И. Баканова, А.Д. Шеремета._М.: Финансы и статистика, 2001.- 656 с.
47. Экономический анализ: Учебник для вузов / Под ред. Л.т. Гиляровской. –М.: Юнити-Дана, 2001.-527 с.
48. www.rada.kiev.ua
49. www.finance.ua
Другие работы этого направления
Концептуальні основи реформування міжбюджетних відносин в Україні
Фінанси шпори
Задача з дисципліни "Фінанси"
Корпоративні фінанси (Варіант 7)
Фінанси контрольна
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси" (Варіант 14)
ІПОТЕЧНИЙ РИНОК ЖИТЛА В УКРАЇНІ
Недержавні пенсійні фонди
Гроші як економічна категорія
Фінансово-кредитні ресурси та їх значення у розвитку світової економіки
Задача інвестиції
Правові основи здійснення фінансового контролю в Україні
Задачі з дисципліни "Фінанси"
Індивідуальне завдання фінанси
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси"
Корпоративні облігації як інструменти запозичень
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси" (Варіант 5)
Задачі з дисципліни "Фінанси" Варіант 1
Місцеві фінанси
Аграрні відносини та земельна рента
Фінансова безпека держави та шляхи її забезпечення
Організація касових операцій на підприємстві
ФінТех та його вплив на сучасний стан фінансової системи
Фінансовий аналіз
Задачі фінанси
Економічні закони контрольна
Корпоративний менеджмент в Україні: проблеми та перспективи розвитку
Економічна сутність та структура державних цільових фондів в Україні
Контрольна робота з дисципліни "фінанси" (Варіант 21)
Задачі з дисципліни "Фінанси"
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси" (Варіант 1)
Задачі з дисципліни "Фінанси"
Задачі з фінансів
Бюджетні асигнування
Банкрутство комерційного банку та його реорганізація
«Історичні аспекти еволюції бюджетної системи України»
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси"
Задача з дисципліни "Фінанси"
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси" (Варіант 2)
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси"
Контрольна фінансів
Поняття та структура грошового обороту
Фінансова прозорість місцевих бюджетів: проблеми та перспективи
Контрольна робота з дисципліни "Фінанси"
Управление корпоративным кредитным портфелем банка (на примере ОАО "БПС-Сбербанк")
Задачі з дисципліни "Фінанси"