Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   50 грн.
ЦЕНА:   115 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Аналіз ефективності використання власного капіталу підприємства. (на прикладі підприємства ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12»)   (ID работы: 3714)

Направление: Экономика
Предмет: Экономический анализ
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 38
Год защиты: 2013
ВУЗ: Национальный Университет Пищевых Технологий (НУПТ)
Курс: 4
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Коротка техніко-економічна характеристика діяльності ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12»
2. Методичні основи економічного аналізу власного капіталу
3. Аналітичні розрахунки власного капіталу підприємства
4. Висновки та пропозиції
Список використаних джерел
Додатки
Введение
Актуальність дослідження теми курсової роботи полягає в тому, що в системі управління різноманітними аспектами діяльності будь-якого підприємства в сучасних умовах найбільш складною і відповідальною ланкою є управління капіталом. В країнах з ринковою економікою принципи і методи цього управління ще в середині двадцятого століття сформувалися в спеціалізовану галузь знань - фінансовий менеджмент. В Україні практика фінансового менеджменту поки що лише пробиває собі шлях, зіткнувшись при цьому з об'єктивними економічними труднощами перехідного періоду, недосконалістю законодавчої бази, недостатнім рівнем підготовки спеціалістів в умовах ринку. Капітал підприємства як складова частина фінансової системи займає визначальне місце в структурі фінансових відносин суспільства. Він функціонує у сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт, матеріальні та нематеріальні блага, національний дохід – основні джерела фінансових ресурсів.
Діяльність суб’єктів господарювання в умовах трансформації економіки та розвитку ринкових відносин вимагає швидкої адаптації, знання законів розвитку та виживання в ринковій економіці, наявність стійкого фінансового стану підприємства. Відповідно до умов конкретного етапу розвитку країни, який характеризується політичною та економічною нестабільністю, оптимізація діяльності виробничих підприємств потребує вирішення комплексу проблем, при цьому однією з них на сьогодні стала проблема забезпечення ефективного управління капіталом виробничих підприємств. В такому разі актуальність обраної теми дослідження полягає в об'єктивній необхідності розробки основних принципів і методичних підходів до управління формуванням та використанням капіталу підприємства, при цьому головне завдання на сучасному етапі - підвищення ефективності діяльності підприємств, в значній мірі може бути вирішене шляхом оптимізації структури капіталу.
Метою курсової роботи є розробка теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності процесу оптимізації структури капіталу досліджуваного підприємства.
Для досягнення поставленої мети було визначено ряд таких завдань:
- дослідження теоретичних засад управління капіталом на підприємствах;
• -аналіз динаміки, складу та структури джерел формування капіталу підприємства;
• аналіз напрямків використання капіталу підприємства;
• оцінка вартості капіталу та ефективності його використання;
• розробка комплексної системи заходів оптимізації структури капіталу;
Об'єкт дослідження – процес оптимізації структури капіталу підприємства ДП АТ “Київхлiб” Хлiбокомбiнат №12.
Предмет дослідження – є процеси, що визначають ефективність формування капіталу підприємства..
Методи дослідження. Методологію дослідження становлять як загальнонаукові методи наукового пізнання, так і специфічні методи економічних досліджень, взаємопов’язаних та послідовно застосованих у загальній логіці аналізу: економіко-математичні методи системного аналізу методи статистичного аналізу – для фактичного аналізу ефективності формування капіталу підприємства.
Інформаційною базою дослідження послужили законодавчі та нормативні акти України, інструктивні матеріали, що регламентують діяльність суб'єктів господарювання, статистичні матеріали Державного комітету статистики України, довідково-інформаційні видання, дані бухгалтерської, статистичної та внутрішньогосподарської звітності підприємств, а також праці провідних вітчизняних і закордонних вчених.
Заключение
Капітал підприємства характеризує загальну вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, які інвестуються у формування його активів.
Виділяють такі характеристики капіталу: капітал підприємства є основним фактором виробництва; капітал характеризує фінансові ресурси підприємства, що приносять дохід; капітал є головним джерелом формування добробуту його власників; капітал підприємства є головним вимірником його ринкової вартості; динаміка капіталу підприємства є найважливішим барометром рівня ефективності його господарської діяльності; капітал є носієм фактору ризику; капітал виступає носієм фактору ліквідності.
Основною метою формування капіталу підприємства є задоволення потреби у формуванні необхідних активів, оптимізації їх структури з позиції забезпечення умов ефективного використання.
Управління оборотними активами є пріоритетним у загальній системі управління фінансами. Визначення обсягу і структури оборотних активів, джерел їх покриття і співвідношення між ними, достатнього для забезпечення довгострокової виробничої і ефективної фінансової діяльності підприємства є цільовою установкою політики управління оборотним капіталом.
Основними задачами управління необоротними активами є: визначення можливих форм оновлення основних виробничих засобів на простій та розширеній основі; визначення потреби в нарощенні необоротних активів для розширення обсягів виробництва; визначення можливих способів розширення основних виробничих засобів; забезпечення ефективного використання раніше сформованих та нововведених основних засобів та матеріальних активів; формування необхідних фінансових ресурсів для відтворення необоротних активів та оптимізація їх структури.
Аналіз капіталу підприємства передбачає проведення аналізу складу капіталу та його структури, зміни складових капіталу і джерел його формування.
Фінансова робота ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12» здійснюється за такими основними напрямками:
• фінансове прогнозування та планування;
• аналіз та контроль виробничо-господарської діяльності;
• оперативна, поточна фінансово-економічна робота.
Бухгалтерія та фінансово-економічний відділ діють на основі відповідних положень. Права, обов'язки i відповідальність фінансового директора, головного бухгалтера, бухгалтерів та економістів визначаються відповідними посадовими інструкціями.
ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12» не має жодної функціональної стратегії. Повноваження для прийняття найпростіших рішень з питань фінансування діяльності підприємства Голова Правління та Фінансовий директор не делегують. Лімітів відповідальності та повноважень для керівників середньої ланки не встановлено, найдрібніші фінансові рішення (навіть зміну банківської ставки по кредиту на 0,1%) вони мають узгоджувати з Фінансовим директором. Це обумовлено політикою максимальної централізації влади на підприємстві.
Аналіз структури капіталу підприємства виявив негативну тенденцію: у структурі джерел фінансування діяльності підприємства власний капітал стабільно скорочується (з 70 до 59% протягом 2011-2012рр.), поступаючись місцем короткостроковим зобов’язанням, вага яких за досліджуваний період зросла з 24 до 39%. Значною мірою така невисока вага власного капіталу у структурі джерел фінансування підприємства обумовлена збитковістю його діяльності у 2011-2012 рр. Це пояснюється передовсім низькою конкурентоспроможністю продукції підприємства, оскільки ринок на 90% зайнятий заводами, приналежними до іноземних ТНК та тому володіючих кращими технологіями. негативні тенденції фінансової стійкості підприємства.
Стратегія управління капіталом ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12» має бути реалізована у вигляді відсутньої на підприємстві управління капіталом ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12». Визначено загальні принципи управління фінансами ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12», яких необхідно дотримуватись, щоб забезпечити підприємству принаймні беззбиткову роботу:
1) Децентралізація управління
2) Формалізація
3) Фінансування діяльності задля отримання максимального прибутку, а не задля виробництва запланованого обсягу продукції.
4) Встановлення чітких фінансових цілей
5) Визначення політики фінансування
6) Впровадження системи мотивації персоналу в залежності від досягнути х фінансових цілей
7) Прозорість фінансового управління
Здійснено розрахунки щодо оптимізації структури капіталу підприємства відповідно до основних методів:
1. Метод оптимізації за критерієм цільового фінансування активів.
2. Метод оптимізації структури капіталу на основі ефекту фінансового лівериджу.
3. Метод оптимізації структури капіталу за критерієм його вартості.
Обґрунтовано, що щодо структури капіталу підприємстві слід працювати у наступних напрямках: 1) по можливості відмовлятися від кредитних коштів, які є задорогими для досліджуваного підприємства (відносно показників його рентабельності); 2) збільшувати (до межі нормативів фінансової стійкості) обсяг поточних зобов’язань.
Литература
1. Барабаш Н.С. Аналіз господарської діяльності: Навч. посіб. / Київський національний торговельно-економічний ун-т. - К.: КНТЕУ, 2005. - 396 с.
2. Белз О. Управління грошовими потоками фірми як чинник оптимізації структури капіталу /О. Белз, В. Юринець. // Вісн. Терноп. акад. нар. госп-ва. - 2005. - № 2. - С.252-262.
3. Білик М. Д., Павловська О. В., Притуляк Н. М., Невмержицька Н. Ю. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. - К.: КНЕУ, 2005. - 592 с.
4. Бланк И.А. Управление капиталом: Учеб. курс. - К.: Эльга: Ника-Центр, 2004. - 573 с.
5. Бланк І. О. Фінансовий менеджмент: навч. посіб. / І.О.Бланк. - К.: Ельга, 2008. - 722 с.
6. Бойчик І.М., Харів М.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В.. Економіка підприємства: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. I-IV рівнів акредитації / - 2-е вид., випр. і допов.. - К.: Каравела; Львів: Новий Світ-2000, 2001. - 292 с.
7. Бугріменко Р. М. Технологія формування політики фінансування оборотних активів торговельного підприємства // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі. - Х., 2003. - Ч.2. - С. 398–404
8. Гаєвська Л.М., Фурманюк О.Л., Цимбалюк С.Я., Булгакова Г.А. Економіка підприємства: Навч. посіб. для студ. вузів; Держ. податкова адмін. України, Акад. держ. податкової служби України. - Ірпінь, 2001. - 144 с.
9. Галак Р. С. Аналіз фінансового стану підприємств // Наукові записки. - Тернопіль, 2002. - Вип.11, ч.2. - С.200–202.
10. Гаркуша Н. М. Щодо аналізу фінансового стану підприємств // Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. - Х., 2005. - Вип.1. - С.79–84
11. Герасимчук З. В. Фінансовий менеджмент: Навч. посіб. - Вид. друге, перероб. і допов. - Луцьк: Надстир’я, 2007. - 409 с.
12. Гончаров А.Б. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник. – Х.:ВД «ІНЖЕК», 2006р. – 240 с.
13. Гурнак О.В. Кількісна оцінка ризику структури капіталу підприємства // Актуальні проблеми економіки. - 2007. - № 5. - С.99-104.
14. Дєєва Н. М. Фінансовий аналіз: Навч.-метод. посіб. - Д., 2006. - 378 с.
15. Джунковський В. Д. Формування оптимальної структури капіталу // Науковий вісник. - Львів, 2007. - Вип.17.5. - С. 149–151
16. Дікань Л. В. Фінансовий результат підприємств: теоретичні узагальнення та прикладний аналіз. / Дікань Л.В., Вороніна О.О. - Х.: Лібуркіна Л.М., 2008. - 90 с.
17. Дропа Я. Б. Оцінка джерел формування оборотного капіталу вітчизняних підприємств // Економічні науки. - Луцьк, 2007. - Вип.4, ч.1 (16): Серія: Облік і фінанси. - С. 120–124
18. Єлеонська І. Г. Розробка рекомендацій щодо формування структури джерел фінансування в контексті управління капіталом підприємства // Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики та освіти. - К., 2007. - Т. 1. - С. 202–205.
19. Зятковський І.В. Фінанси підприємств: Навч. посіб. для студ. екон. спец. вищ. навч. закл.. - 2-е вид., перероб. та допов.. - К.: Кондор, 2003. - 362 с.
20. Катан Л. І., Бровко Л. І., Дуброва Н. В., Бондарчук Н. В. Фінансовий менеджмент: Навч. посіб.- Суми: Довкілля, 2007. - 243с.
21. Кравченко Г.О., Митрофанов Г.В., Барабаш Н.С. Фінанаосий аналіз: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2002 – 301 с.
22. Леончікова В.А. Економічна характеристика власного капіталу // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. - 2006. - № 4. - с. 447-450.
23. Литвин З. Деякі аспекти аналізу фінансового стану підприємств // Наук. зап. - Тернопіль, 2005. - Вип.14. - С.58–62
24. Лігоненко Л.О., Гуляєва Н.М. Фінанси підприємства. – К.: КНЕУ, 2007, 491 с.
25. Ляшенко Г.П. Управління капіталом підприємства: [Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл.] / Держ. податкова адмін. України. Акад. держ. податк. служби України. - Ірпінь, 2001. - 346 с.
26. Маглаперідзе А.С. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. - Донецьк; Макіївка: Норд-Прес, 2007. - 250 с.
27. Мазаракі А.А. та ін. Економіка торговельного підприємства. Підручник для вузів. (Під ред. проф. Н.М. Ушакової) - К. «Хрещатик», 2-ге вид.перероб.та доп. 2007. - 840 с.
28. Никитенко О. О. Оцінка ефективності фінансового управління торговельним підприємством: підходи, критерії, методика // Торгівля і ринок України. - Донецьк, 2004. - Вип. 16, т. 3. - С.195–201
29. Новодворська В. В. Деякі проблеми формування та визначення розміру статутного капіталу юридичної особи // Україна в XXI столітті: проблеми та перспективи соціально-економічного розвитку. - Кам’янець-Подільський, 2008. - С.278–281
30. Олійник Я. В. Загальні аспекти формування статутного капіталу підприємств // Формування ринкової економіки. - К., 2004. - С.322–329
31. Панько О. А. Методика визначення та дотримання фінансових пріоритетів торговельних підприємств // Торгівля і ринок України. - Донецьк, 2004. - Вип. 16, т. 3. - С.225–230
32. Прохорова В. В. Формування системи показників як рамкових умов управління оборотним капіталом підприємства // Вісник економіки транспорту і промисловості. - Х., 2005. - N9–10. - С.98–101
33. Савицька Г.В. Економічний аналіз діяльності підприємства: навч. посіб. / [пер. Д.С.Обухова, М.Г.Обухової; наук. ред. пер. А.В.Шегда] - 3-є вид., випр. і допов. - К.: Знання, 2007. - 668 с.
34. Сидорова Т. О. Автоматизація аналізу фінансових результатів діяльності торговельних підприємств // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі. - Х., 2004. - Ч.2, т.1. - С. 387–393
35. Ушакова H. М., Лігоненко Л. О. Фінанси підпpиємства: Опоp. конспект лекцій для студентів баз. освіти з економіки / Київ. деpж. тоpг.-екон. ун-т. - К., 3-тє вид. перероб. та доп. - 2005. - 140 с.
36. Чиж Н. М. Характеристика джерел формування власного капіталу // Вісник. - Рівне, 2006. - Вип.4 (36): Економіка. - С.195–202
37. Шабанова О. В. Прийняття оптимальних рішень при формуванні власного капіталу підприємств // Зб. наук. пр. - Черкаси, 2005. - Вип.15. - С.218–220
38. Швиданенко Г.О. Управління капіталом підприємства: навч. посіб. / Г.О.Швиданенко, Н.В.Шевчук; [редкол.: А.П.Наливайко (голова) та ін.]; М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. «Київ. нац. екон. ун-т ім. В.Гетьмана» - К.: КНЕУ, 2007. - 435 с.
Другие работы этого направления
Аналіз ресурсної бази АКБ та роль заощадження населення у їх формуванні
Економічний аналіз
Оцінка виконання прийнятих управлінських рішень на прикладі ВАТ „Астор” КР
Аналіз ефективності використання трудових ресурсів і оплати праці на підприємствах харчової промисловості
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Аналіз фінансового стану підприємства на прикладі ПАТ "Компанія "Райз"
Аналіз форм фінансової звітності
Аналіз теоретичних та практичних умов трудомісткості продукції на прикладі ВАТ “Київська макаронна фабрика”
Контрольна робочий капітал
Економічний аналіз
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Економічний аналіз (Варіант 9)
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант №4)
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Задачі економічний аналіз
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант 3)
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Контрольная з економічного аналізу
Аналіз господарської діяльності контрольна
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Аналіз формування прибутку
Індивідуальне завдання з економічного аналізу
Економічний аналіз
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант 10)
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант 9)
Аналіз фінансового стану та фінансових результатів діяльності підприємства на прикладі ЗАТ «Шостківський сирзавод»
Сутність та cфера застосування SWOT-аналізу
Аналіз витрат виробництва продукції на прикладі "Київська продовольча компанія"
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант №8)
Співпраця України зі Світовим банком у докризовий та кризовий періоди, напрями та основні результати
Аналіз витрат виробництва продукції на прикладі ВАТ „Астор”
Аналіз ліквідності підприємства
Аналіз фінансового стану підприємства (на прикладі ВАТ «Радсад»)
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз" (Варіант 14)
Контрольна робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Оцінка виконання прийнятих управлінських рішень на прикладі ВАТ „Астор”
Задачі з дисципліни "Управлінський облік"
Економічний аналіз контрольна
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Економічний аналіз
Задачі економічний аналіз
Курсова робота з дисципліни "Економічний аналіз"
Задачі з дисципліни "Економічний аналіз"
Бізнес-план міжнародного підприємницького проекту для ВАТ “Львівський автобусний завод”