Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   80 грн.
ЦЕНА:   184 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами   (ID работы: 3402)

Направление: Право
Предмет: Гражданское право
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 36
Год защиты: 2013
ВУЗ: Академия Адвокатуры Украины (ААУ)
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Теоретичні аспекти перегляду справи за нововиявленими обставинами
1.1. Суть і значення перегляду справи за нововиявленими обставинами
1.2. Особи, що мають право порушувати перегляд справи за нововиявленими обставинами
2. Особливості провадження за нововиявленими обставинами
2.1. Підстави перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами
2.2. Порядок звернення громадян з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами
2.3. Порядок здійснення перегляду за нововиявленими обставинами
Висновок
Список використаної літератури
Введение
Актуальність теми. Перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами є окремою формою судового процесу, яка обумовлюється юридичною природою таких обставин. Відповідно до Цивільного процесуального кодексу України рішення або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, а також судовий наказ можуть бути переглянуті у зв’язку з нововиявленими обставинами.
Відповідно до норм ЦПК рішення, ухвали або постанови суду можуть бути переглянуті за поданням прокурора чи за заявою сторони, іншої особи, яка брала участь у справі, або правонаступника сторони, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво. Прокурор вправі звертатися з таким поданням незалежно від того, чи брав він участь у справі.
В разі звернення з заявою особи, яка не брала участі у справі, суддя ухвалою відмовляє в прийнятті заяви.
Якщо заяви від належної особи про перегляд судового рішення не надійшло, суд (суддя), якому стало відомо про нововиявлені обставини по розглянутій судом справі, повідомляє про їх наявність відповідному прокурору, оскільки закон не передбачає можливості перегляду судових рішень за ініціативою суду.
Метою даної курсової роботи є вивчення процесу перегляду судових рішень за ново виявленими обставинами.
Виходячи з мети даної роботи, були визначені наступні задачі курсової роботи:
1. розкрити суть та визначити значення перегляду справи за ново виявленими обставинами;
2. описати осіб, що мають право порушувати перегляд справи за ново виявленими обставинами;
3. розглянути підстави перегляду судового рішення за ново виявленими обставинами;
4. описати порядок звернення громадян з заявою про перегляд за ново виявленими обставинами;
5. описати порядок здійснення перегляду за ново виявленими обставинами.
Об’єктом даної роботи є ново виявлені обставини.
Предметом курсової роботи є тема: Перегляд судових рішень за ново виявленими обставинами.
Наше дослідження ґрунтується на роботах вітчизняних та зарубіжних фахівців, зокрема, М.Й. Штефана, С.Я. Фурси, С.С. Бичкової, В.В.Комарова, В.І.Тертишнікова та ін., які стали його підґрунтям.
Нововиявлені обставини стали предметом дослідження багатьох науковців, зокрема, у кримінальному процесі, але деякі питання нововиявлених обставин у сфері цивільного процесу залишились дискусійними.
Дана курсова робота складається з вступу, двох розділів з підрозділами, висновків та списку використаної літератури.
Заключение
Висновок

Як нововиявлені можуть розглядатися обставини, що обґрунтовують вимоги або заперечення сторін чи мають інше істотне значення для правильного вирішення справи, які існували на час постановлення рішення, ухвали, постанови, але про них не знали і не могли знати заявник і суд (наприклад, виявлення факту, що сторона буда недієздатною, угода чи актовий запис недійсні, що є або скасований заповіт на майно, наявність даних про недійсність розірваного судом шлюбу, вказівки Конституційного Суду України про преюдиціальність його рішення при розгляді судами загальної юрисдикції позовів, пов’язаних із правовідносинами, що виникли внаслідок дії неконституційного акта тощо).
Не можуть бути визнані нововиявленими нові, тобто такі, що виникли чи змінилися після постановлення рішення обставини, а також обставини, на які посилалася особа, яка брала участь у справі, у своїх поясненнях або касаційній скарзі.
Підставами для перегляду рішення, ухвали суду чи судового наказу у зв’язку з нововиявленими обставинами є:
1) істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи;
2) встановлені вироком суду, що набрав законної сили, завідомо неправдиві показання свідка, завідомо неправильний висновок експерта, завідомо неправильний переклад, фальшивість документів або речових доказів, що потягли за собою ухвалення незаконного або необґрунтованого рішення;
3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення рішення чи постановлення ухвали, що підлягають перегляду;
4) встановлена Конституційним Судом України неконституційність закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого судом при вирішенні справи, якщо рішення суду ще не виконане.
Рішення, ухвала суду чи судовий наказ переглядаються у зв’язку з нововиявленими обставинами судом, який ухвалив рішення, постановив ухвалу або видав судовий наказ.
Ухвала суду апеляційної чи касаційної інстанції, якою було відхилено скаргу на рішення суду першої чи апеляційної інстанції, в разі перегляду рішення чи ухвали у зв’язку з нововиявленими обставинами втрачає законну силу.
Однак, слід зазначити, що Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої, апеляційної, касаційної інстанцій, у перегляді справи Верховним Судом України, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами у цій справі.
Заява про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами, що надійшла до суду, передається судді, який визначається за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.
Протягом трьох днів після надходження заяви до суду суддя перевіряє її відповідність вимогам щодо форми та змісту і вирішує питання про відкриття провадження за нововиявленими обставинами.
Якщо заява про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами не оформлена відповідно до вимог, встановлених ЦПК, суддя залишає таку заяву без руху або повертає її заявнику.
Відкривши провадження за нововиявленими обставинами, суддя надсилає особам, які беруть участь у справі, копії заяви про перегляд і призначає дату, час та місце судового засідання, про що повідомляє осіб, які беруть участь у справі.
Заява про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами розглядається у судовому засіданні. Заявник та інші особи, які беруть участь у справі, повідомляються про час і місце засідання. Неявка цих осіб не є перешкодою для розгляду заяви.
Розгляд заяви здійснюється судом за правилами, встановленими ЦПК для провадження у суді тієї інстанції, яка здійснює перегляд. Розглянувши заяву, суд може скасувати судове рішення, що переглядається, і прийняти нове судове рішення або залишити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами без задоволення.
Судове рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами може бути оскаржено в порядку, встановленому ЦПК для оскарження судових рішень суду відповідної інстанції.
З набранням законної сили новим судовим рішенням втрачають законну силу судові рішення інших судів у цій справі.
Литература
Список використаної літератури

1. Цивільний процесуальний кодекс України № 1618-IV від 18.03.2004 року. // Офіційний вісник України. – 2004. - N 16. - Ст. 1088.
2. Бородін М. Перегляд цивільних справ у порядку апеляції. // Право України. – 2004. - № 8. – с. 71 – 75.
3. Бородін М. Перегляд рішень, що набрали законної сили, у зв'язку з нововиявленими обставинами за новим ЦПК України. // Право України. – 2004. - № 11. – с. 42 – 45.
4. Беляневич В.Е. Господарський процесуальний кодекс України (із змінами і допов. станом на 22 верес. 2005 р.): Наук.-практ. комент. / В.Е. Беляневич. – Видання друге. - К.: Вид-во «Юстиніан», 2006.-; 672 с
5. Беднарська В. М. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами в кримінальному судочинстві: Дис. канд. юрид. наук: 12.00.09 / В.М. Беднарська // Луганський держ. ун-т внутрішніх справ МВС України. -; Луганськ, 2006. -; 193 стр
6. Бобечко Н.Р. Нововиявлені обставини як підстава для перегляду судових рішень у порядку виняткового провадження / Н.Р. Бобечко // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали ІХ регіональної науково-практичної конференції. 13-14 лютого 2003 р. – Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2003. -; С. 478-480
7. Ізарова І.О. Поняття та ознаки ново виявлених обставин у цивільному процесі // Вісник Академії адвокатури України №3/(22) 2011 від 13.09.2011
8. Ломакіна О.А. Перегляд судових актів господарського суду в апеляційному порядку: Дис... канд. юрид. наук: 12.00.04 / Ін-т екон.-прав. дослідж. / О.А. Ломакіна. -; Донецьк, 2009. -; 201 стр.
9. Ніколенко Л.М. Поняття перегляду судового акту за нововиявленими обставинами у господарському судочинстві // Международная научно-практическая конференция «Перспективные инновации в науке, образовании, производстве и транспорте 2010 . Одесса. - Т.14.- С. 4-6
10. Омельяненко Г. Поняття, суть і форми перегляду вироків, постанов і ухвал суду в кримінальних справах / Г. Омельяненко // Право України.-; 2003.-; № 10. – С. 90-94
11. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами в кримінальному судочинстві: Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / В.М. Беднарська; Акад. адвокатури України. — К., 2007. — 23 с.
12. Суслов О. Открыли обстоятельства? Или закрыли глаза? // Вечерняя Одесса, № 131 (9262), 7 сентября 2010 г. -; С. 1-2
13. Степанов С.В. Понятие вновь открывшихся обстоятельств и производства по вновь открывшимся обстоятельствам / С.В. Степанов // Право и экономика: генезис, современное состояние и перспективы развития: Международная научно-практическая конференция (30 мая 2008 года). – Одесса, 2008. – С. 504-509
14. Степанов С.В. Вновь открывшиеся обстоятельства: анализ АПК Российской Федерации, ХПК Республики Беларусь и ХПК Украины / С.В. Степанов // Збірник наукових статей студентів, аспірантів та здобувачів економіко-правового факультету ОНУ ім. І.І.Мечникова (28-29 квітня 2009 року). – Том 8. – Одеса, 2009. – С. 184-186
15. Татаров О.Ю. Відновлення провадження та проведення розслідування у справі за нововиявленими обставинами: дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Київський національний ун-т внутрішніх справ / О.Ю. Татаров. – К., 2007. -; 225 стр.
16. Чапля О.М. Щодо поняття учасників господарського процесу / О.М. Чапля // Підприємництво, господарство і право. -; 2005. -; № 2. – С. 132-135
17. Штефан М.Й. Цивільний процес: Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти. – К.: Ін Юре, 2001. – 694 с.
18. Юридична енциклопедія / Гл. ред. Шемшученко Ю.С. – К.: Українська енциклопедія ім. П.М. Бажана, 2002. -; Т. 1. -; 720 с
19. Узагальнення практики перегляду судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами в порядку цивільного судочинства, підготовлене суддею Верховного Суду України М.П.Пшонкою та головним консультантом управління вивчення та узагальнення судової практики Верховного Суду України О.Є. Бурлай [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://document.ua/uzagalnennja-praktiki-peregljadu-sudovih-rishen-u-zvjazku-z-doc28828.html
Другие работы этого направления
Цивільна справа і цивільний процес
Відмінні особливості наказного провадження
Договір позики проблеми правової реалізації
Процедура лізингу та його переваги
СПОСОБЫ И ПРОЦЕССУАЛЬНЫЕ ФОРМЫ ЗАЩИТЫ ГРАЖДАНСКИХ ПРАВ
ПРАВО ЛЮДИНИ НА ЖИТТЯ: ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ
Набуття права власності на скарб
Встановлення та розвиток управління майном
Охорона прав суб’єктів інтелектуальної власності у цивільному праві України
ІНВЕСТИЦІЙНІ ДОГОВОРИ НА БУДІВНИЦТВО ЖИТЛА (ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
АВТОРСЬКЕ ПРАВО НА ТВОРИ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА
Договір оренди транспортних засобів
АЛІМЕНТНІ ПРАВОВІДНОСИНИ В УКРАЇНІ
Контрольна цивільне право+тести
Спадковий договір
Теорія та практика захисту моральних благ цивільним законодавством України
Контрольна цивільно-процесуальне право
Судові витрати. Судові штрафи
Поняття цивільних процесуальних правовідносин. Підстави та передумови їх виникнення
Опека и попечительство
ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ
Процесуальне положення законного представника
Проблематика рішень особистих немайнових прав
ЗОБОВ’ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ВНАСЛІДОК ЗАВДАННЯ ШКОДИ СЛУЖБОВИМИ ОСОБАМИ МИТНИХ ОРГАНІВ, В ЦИВІЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ
Поняття та ознаки третіх осіб
ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО ВКЛАДУ (ДЕПОЗИТУ) В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ
ПРАВОВИЙ СТАТУС ДОВІРЧОГО ТОВАРИСТВА ЯК СУБ’ЄКТА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИН
Повне товариство:поняття та правовий статус
ПЕРЕХІД ПРАВ КРЕДИТОРА ДО ТРЕТІХ ОСІБ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗІРВАННЯ ЦИВІЛЬНО - ПРАВОВИХ ДОГОВОРІВ ЗА ЦИВІЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ
Підстави виникнення цивільних прав та обов'язків
Правові аспекти і механізм забезпечення зобов’язань у цивільних правовідносинах
Договір найму (оренди) транспортного засобу
ДОГОВІР ЕКСПЕДИРУВАННЯ
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОСЕРЕДНИЦТВА У ПІДПРИЄМНИЦЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ
Представництво в цивільному праві
Джерела цивільного процесуального права
НІКЧЕМНІ ПРАВОЧИНИ
Проблеми гармонізації законодавства України про товарні знаки з міжнародно-правовими нормами
Договір купівлі-продажу
Порушення в суді цивільної справи
Договір поставки
Підстави виникнення та припинення права власності юридичних осіб
Спадкування за заповітом
Майнові права інтелектуальної власності
ІНФОРМАЦІЯ ЯК ОБ’ЄКТ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИН
ЗОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ З ВЕДЕННЯ ЧУЖИХ СПРАВ БЕЗ ДОРУЧЕННЯ
Позовна давність
Проблеми правової охорони інтелектуальної власності в Україні
РЕЧОВО-ПРАВОВІ ОБМЕЖЕННЯ ПРАВА ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ ЗА СТАРОДАВНІМ РИМСЬКИМ ТА СУЧАСНИМ ЦИВІЛЬНИМ ПРАВОМ УКРАЇНИ