Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   96 грн.
ЦЕНА:   221 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Суб'єкти ринкової економіки   (ID работы: 3327)

Направление: Экономика
Предмет: Политэкономия
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 35
Год защиты: 2011
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Суть ринкової економіки та механізм її функціонування
1.1. Поняття ринку та його характерні ознаки
1.2. Механізм функціонування ринку
2. Характеристика суб’єктів ринкової економіки
2.1. Домогосподарства в системі економічного кругообігу
2.2. Поняття підприємництва та основні організаційні форми
підприємств
2.3. Капітал та наймана праця
2.4. Держава та її економічні функції
3. Механізм регулювання ринкової економіки
Висновки
Список використаної літератури
Введение
Предметом дослідження курсової роботи є суб’єкти ринкової економіки, до яких відносяться домогосподарства, підприємства, капітал та держава.
Метою курсової роботи є характеристика та розгляд суб’єктів ринкової економіки.
Для досягнення поставленої мети у роботі виконані наступні завдання:
- розглянути сутність ринкової економіки;
- вивчити механізм функціонування ринкової економіки;
- охарактеризувати види суб’єктів ринкової економіки;
- розглянути механізм регулювання ринкової економіки.
Проблема вивчення сучасної теорії ринку надзвичайно важлива, адже світовий досвід показує, що найефективнішою формою органі¬зації економічного життя суспільства є ринкова економіка.
Ринок є елементом ринкової економіки. Він виступає як момент, що опосередковує виробництво й споживання, і тому перебуває під їхнім впливом, а також сам впливає на них. На ринку можуть з'явитися лише ті результати людської діяльності, які задовольняють потреби суспільства в особі покупців. На ринку з'ясовуються реальні потреби суспільства. Ринок показує виробникам, що виробляти і в якій кількості. Нарешті, на ринку визначається вартість результатів людської діяльності, в тому числі й товарів.
Суб'єктна структура ринку являє собою систему відносин між багатьма агентами, що відображає їх цілі, рівноправні, взаємоузгоджені інте¬реси, характер, форми організації та взаємодію щодо виробництва, обміну, розподілу і споживання економічних благ.
Курсова робота містить: 35 сторінок, 2 таблиці, 4 рисунки, 8 джерел літератури.
Заключение
В першій частині курсової роботи розглянуто суть ринкової економіки та механізм її функціонування, а саме поняття ринку та його характерні ознаки та механізм функціонування ринку.
На рис. 1.1 зображені характерні ознаки сучасного ринку, до яких належать пріоритет покупців, конкурентний характер, а також інтеграція конкуруючих суб’єктів ринку.
У другій частині курсової роботи наведено характеристику суб’єктів ринкової економіки.
Суб'єктами сучасної ринкової економіки є домогосподарства, підприємства різних форм власності, капітал та наймана праця, а також держава.
Доходи та майно домогосподарств наведені у таблиці 2.1.
Майно - це нагромадження грошей, а дохід - потік грошей упродовж певного періоду. До майна домогос¬подарства належать матеріальні об'єкти - будинки, автомобілі, ін¬ші споживчі блага тривалого користування, земля, а також фінансо¬ві ресурси — готівка, ощадні рахунки, акції, облігації тощо.
Під¬приємництво — це самостійна, ініціативна діяльність, що спрямова¬на на виробництво товарів і надання послуг з метою отримання при¬бутку і передбачає здійснення нововведень, використання власних коштів, а також готовність ризикувати.
Держава як соціальний інститут впливає на суспільно-політичний та економічний розвиток. Виконуючи роль загальногос¬подарського центру, державні органи й установи формують страте¬гію економічного розвитку, доповнюючи і модифікуючи дію стихій¬но-ринкового механізму.
У третьому розділі роботи розглянутий механізм регулювання ринкової економіки.
Сучасний механізм регулювання ринкової економіки є досить складним організаційно-економічно-правовим утворенням. Він, по-перше, включає в себе сукупність організаційних структур, систему форм, методів і інструментів регулювання ринку і в цій своїй якості виступає як спосіб організації ринкової економіки. По-друге, це система функціонування виробничих відносин. Система, де виробничі відносини проявляються в конкретних господарських формах (гроші, ціна, прибуток, заробітна плата, податки тощо). У цій якості він виступає як механізм реалізації власності на засоби виробництва та погодження економічних інтересів суб'єктів ринкових відносин. Потрете, механізм регулювання ринку включає певні правові норми, які регламентують діяльність суб'єктів ринку. І в цій якості він виступає як спосіб реалізації регулюючої ролі держави.
Таким чином, механізм регулювання ринкової економіки охоплює як сферу функціонування продуктивних сил і виробничих відносин, так і сферу надбудови. Тому його зміст може бути зрозумілим лише при розгляді цих основних аспектів прояву в їх взаємодії і взаємозв'язку.
Механізм регулювання ринкової економіки - це спосіб організації і забезпечення ефективного функціонування відповідно до вимог економічних законів, посередництвом якого реалізуються економічні інтереси суб'єктів ринку.
Литература
1. Закон України «Про підприємництво» // ВВР, 1991, № 14
2. Башнянин Г.І. Політична економія. Частина І. – К., 2000.
3. Бєляєв О.О., Бебело А.С. Політична економія: Навч. посіб. - К.: КНЕУ, 2001. - 328 с.
4. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред. В.Д. Базилевича. - К.: Знання-Прсе, 2001. - 581 с.
5. Климко Г.Н. Основи економічної теорії: політекономічний аспект: Підручник. – К.: Вища Школа, 1994.
6. Мочерний С.В. Політична економія: Навч. посібник. – К.: Знання-Прес, 2002. – 687 с.
7. Політична економія: Навчальний посібник / Г.А. Оганян, В.О. Паламарчук, А.П. Румянцев та ін.; За заг. ред. Г.А. Оганяна. - К.: МАУП, 2003. - 520 с.
8. Федоренко В.Г., Діденко О.М., Руженський М.М., Іткін О.Ф. Політична економія: Підручник / За науковою ред. доктора економ. наук проф. В.Г. Федоренка. – К.: Алерта, 2008. – 487 с.
Другие работы этого направления