Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   50 грн.
ЦЕНА:   114 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Роль Бельгії в красі плану Шліфена   (ID работы: 2860)

Направление: Гуманитарные предметы
Предмет: История Всемирная
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 50
Год защиты: 2010
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
1. Передумови першої світової війни
2. План Шліффена та місце у ньому Бельгії
3. Причини провалу плану Шліффена
Висновки
Список використаної літератури
Введение
Генеральний план ведення війни Німеччиною був розроблений колишнім начальником німецького генштабу А. фон Шліфеном і отримав назву «блискавичної війни». За планом, після оголошення війни Росії і Франції Німеччина повинна була розгромити їх по черзі. Спочатку планувалось завдати поразки Франції нанесенням удару через Бельгію по Парижу, прорвавши оборону французьких військ на найменш захищених ділянках французько-бельгійського кордону з метою оточення і знищення французької армії. Потім планувалось сконцентрувати всі сили проти Росії. У зв'язку з цим Німеччина вимагала від Бельгії негайного дозволу на вільне переміщення своїх військ через бельгійську територію. Незважаючи на відмову бельгійського уряду, німецькі війська перейшли кордон, порушивши нейтралітет Бельгії.
Досить поширеною є теза, прийнята багатьма політичними вченими, що плани мобілізації Німеччини, Франції і Росії автоматично загостряли конфлікт. Фріц Фішер підкреслив невід'ємно агресивну природу Плану Шліффена, який передбачав стратегію ведення війни на два фронти. Боротьба на двох фронтах означала, що Німеччина повинна була би швидко розбити одного з супротивників перед тим, як братися за іншого. Він закликав до сильної правофлангової атаки, щоб захопити Бельгію і нанести шкоду французькій армії за рахунок обмеження її можливостей до мобілізації.
Отже, мета курсової роботи - дослідити роль Бельгії у плані Шліффена.
Відповідно до мети роботи дуло поставлено наступні завдання:
- Дослідити передумови першої світової війни
- Визначити місце та роль Бельгії у плані Шліффена
- Проаналізувати причини поразки плану Шліффена.
Предмет роботи – план Шліффена та Бельгія.
Об’єкт роботи – події першої світової війни.
Заключение
Отже, таким чином дійсно бачимо, що складання стратегічних планів — це досить непросте завдання не лише для військових але і для нас, як майбутніх спеціалістів у фінансовій сфері. Оскільки будь-який стратегічний план повинен розглядати усі максимально можливі варіанти розгортання подій, тому чим більше розглянуто і продумано варіантів, тим менший ризик потерпіти краху на шляху виконання плану.
Дана робота ще раз підтверджує вище наведену думку, так як план Шліффена не був досконалим і потерпів краху. Проте з приводу цього можна ще досить багато сперечатися. Так, досить раціональною була ідея про те, що спочатку здійснити наступ на Францію, а потім на Росію. Війська Франції були ослаблені після Франко-Прусської війни. Шлях через Бельгію також, на мою думку, був досить вигідним. Німецький флот мав розгромити більшу частину британських воєнно-морських військ під час блокади на німецькому узбережжі. Крім того, під час цих боїв відсутня ймовірність виснаження сухопутних військ необхідних для наступу на Францію. Адже військово-морським силам надано пасивну роль згідно з планом на суходолі.
Недосконалість плану підтверджують деякі прорахунки. По-перше, не очікувалось від бельгійців такого героїчного опору. Набагато повільніше, ніж передбачалось, просувались німецькі війська через Бельгію до французького кордону.
Не врахували німецькі генерали, що російські війська здійснять наступ на Східну Пруссію так швидко і активно. Тому довелося зняти два корпуси із Західного фронту. Хоча, все ж таки вдалося витіснити росіян зі Східної Пруссії, Росія наблизила Австро-Угорщину — найближчого союзника Німеччини до катастрофи.
Отже, хоч даний план зазнав краху, на мою думку він був досить раціонально складений і містив у собі багато позитивних моментів.
Литература
1. Всемирная история: в 24 томах Т. 19 – первая мировая война. – Минск: Литература, 1997. – 510 с.
2. Германская история. В новое и новейшее время. – М., 1970. – С. 500.
3. Гр. Пурталес. Между миром и войной./Пер. Алексеева. – М. – Петроград, 1923. – 81 с.
4. История войн. Том 2. Ростов/Д.: Издательство «Феникс», 1997. – 704 с.
5. История дипломатии./Под ред. Хвостов В.М. – М., 1945. – 223 с.
6. История первой мировой войны 1914 – 1918: в двух томах. – М.: Наука, 1975. – 608 с.
7. Марущак М.Й. Історія дипломатії XX століття: Курс лекцій. – Львів: Видавництво “Бескид Піт”, 2003. – 304 с.
8. Мировые войны XX века: в четырех томах Книга 1. – Первая мировая война: Исторический очерк. – М.: Наука, 2002. – 685 с.
9. Первая мировая война. Пролог XX века. – М.: «Наука», 1999. – 698 с.
10. С.П. Пивовар, Я.Серіщев, С.Стельмах "Всесвітня історія ХХ ст." 1995 р. І.Коляда, Т.Ладиченко "Всесвітня історія вік ХХ" 1995 р.
11. Такман Б. Первый блицкриг. Август 1914. — М.: 000 "Фирма "Издательство ACT"; СПб.: Terra Fantastica, 1999. Сост. С. Переслегин. 640 с. — (Военно-историческая библиотека).
12. Ф. Салабай, Я.А. Титаренко, Л.О. Панчук, М.П. Чуб, О.Ф. Яхно "Політична історія ХХ ст."Всемирная история: в десяти томах. – Т. VII. – М.: Издательство Соц.-эконом. Литератури, 1960. – 819 с.
Другие работы этого направления