Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   220 грн.
ЦЕНА:   506 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Аналіз доходів комерційних банків   (ID работы: 2093)

Направление: Банки
Предмет: Анализ банковской деятельности
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 78
Год защиты: 2010
Язык: Украинский
Содержание
Зміст
Вступ
Розділ 1. Теоретичні основи доходів комерційних банків
1.1. Сутність доходів, їх склад, структура і джерела формування
1.2. Основні методики оцінки доходів комерційних банків
1.3. Оцінка прибутку комерційного банку
Розділ 2. Аналіз діяльності та формування доходів комерційного банку на прикладі ПАТ «Індекс-банк»
2.1. Загальний аналіз доходів ПАТ «Індекс-банк»
2.2. Аналіз та динаміка доходів ПАТ «Індекс-банк»
2.3. Факторний аналіз доходів ПАТ «Індекс-банк»
Розділ 3. Шляхи підвищення доходів банків в умовах фінансової кризи
Висновки
Список використаної літератури
Додатки
Введение
ВСТУП
Ринкова економіка вимагає від українських комерційних банків підвищення ефективності управління банківською діяльністю. Важлива роль у реалізації цієї задачі відводиться аналізу банківської діяльності. З його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку банку, обґрунтовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності проведення активних і пасивних операцій, оцінюються результати діяльності банку, його окремих підрозділів.
Таким чином, успішний розвиток і надійність банківської системи України в сформованих економічних умовах багато в чому залежить від постановки в комерційних банках аналітичної роботи, що дозволяє давати реальну і всебічну оцінку досягнутим результатам діяльності банків, виявляти їхні сильні і слабкі сторони, визначати конкретні шляхи вирішення актуальних проблем.
Для підвищення фінансової стійкості банку важливе значення має зростання його доходів, які є чинниками першого ряду по відношенню до прибутку банку, одного із основних джерел поповнення власного капіталу. Тому для визначення надійності комерційного банку, перш за все аналізують його доходи.
Доходи - це збільшення економічних вигод протягом звітного періоду у формі припливу, або зростання активів або зменшення зобов'язань, що спричиняють збільшення капіталу і не є внесками акціонерів.
Актуальність теми: аналіз доходів банку є необхідною умовою ефективного управління фінансовою діяльністю, він дає можливість вивчення результатів діяльності комерційного банку, а отже, і оцінки ефективності його як комерційного підприємства.
Метою аналізу доходів банку є визначення напрямків та можливостей збільшення його прибутку, підвищення рентабельності на основі ефективного управління доходами і витратами а також виявлення резервів росту прибутковості банку і на цій основі формулювання рекомендацій керівництву банку по проведенню відповідної політики в області пасивних і активних операцій.
Завданнями цієї дипломної роботи є наступні:
1. розглянути теоретичні основи доходів комерційних банків
2. визначити пріоритетні види діяльності банку виходячи з питомої ваги визначених статей доходів у їхній загальній сумі.
3. розрахувати загальну суму доходів банку, отриману їм за визначений період
4. аналіз структури доходів;
5. оцінка співвідношення доходів та витрат комерційного банку і визначення прибутку (збитку) комерційного банку до оподаткування.
6. формулювання рекомендацій керівництву банку по проведенню відповідної політики в області пасивних і активних операцій
Ступінь дослідження. Дослідженню теоретичних проблем аналізу ефективності роботи банків присвячено праці багатьох відомих вітчизняних і зарубіжних економістів. Авторами цих досліджень є вітчизняні вчені: Гладких Д., Парасій–Вергуненко І.М, Бутинець Ф.Ф., Божко В., Шеремет А.Д., Герасимович А.М., та інші, однак питання доходів та видатків банків в сучасних умовах потребує подальшого вивчення та дослідження.
Об’єкт дослідження – відділення ПАТ ”ІНДЕКС-БАНК“ у місті Переяслав-Хмельницький.
Предмет дослідження – комерційна діяльність банку та діяльність стосовно формування доходів банку.
Заключение
ВИСНОВОК
Аналіз доходів і витрат комерційного банку здійснюється з метою визначення напрямків та можливостей збільшення його прибутку та підвищення рентабельності на основі ефективного управління доходами і витратами. Отже, значення аналізу доходів та витрат полягає у тому, що він є необхідною умовою ефективного управління фінансовою діяльністю і може розглядатися як допоміжна функція системи управління доходами, витратами і прибутком комерційного банку.
Завдання аналізу доходів та витрат визначаються його метою і місцем у системі управління діяльністю банку. Основними завданнями аналізу доходів і витрат комерційного банку є:
- оцінка виконання плану доходів;
- аналіз структури доходів;
- аналіз динаміки доходів в цілому, за складом та структурою;
- аналіз доходності активів банку;
- оцінка співвідношення доходів та витрат комерційного банку і визначення прибутку (збитку) комерційного банку до оподаткування.
На сьогодні виникає проблема перегляду позицій щодо співвідношення процентних і непроцентних доходів, що отримують банки. В умовах інтеграції і глобалізації вітчизняної банківської системи до світових фінансових ринків роль непроцентних доходів зростає. Тому, при проведенні аналізу і управлінні доходами банку слід оцінювати ефективність і доцільність проведення операцій, що дають непроцентний дохід. Аналіз доходів та дохідності було проведено на базі даних ПАТ «ІНДЕКС-БАНК».
ПАТ «ІНДЕКС-БАНК» Credit Agricole – успішний французький банк, працює на фінансовому ринку України вже 16 років та надає весь спектр сучасних банківських послуг корпоративним та приватним клієнтам.
Чисті активи банку станом на кінець дня 31.12.2008 року збільшилися порівняно з 31.12.2007 року на 1 507 225 тис. грн. або на 51% та склали 4 510 125 тис. грн. А вже 01.07.2009 року чисті активи становили 7 463 948 тис. грн., що на 65% більше порівняно з 31.12.2008 року.
Обсяг власного капіталу збільшився в 2008 році на 2 607 тис. грн. (на 1%), крім того у вересні 2008 року банк розпочав процедуру збільшення статутного капіталу на 150 000 тис. грн. (на 37,5%) шляхом додаткового розміщення 150 000 000 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 1,00 грн. у документарній формі існування за рахунок додаткових внесків акціонерів. І вже станом 01.07.2009 року власний капітал становив 152 930 тис. грн.
При аналізі банківських доходів визначається питома вага кожного виду доходу в їхній загальній сумі або відповідній групі доходів. Динаміка дохідних статей може дорівнюватися з попередніми періодами, у тому числі і по кварталах. Стабільний і ритмічний приріст доходів банку свідчить про його нормальну роботу і про кваліфіковане керування активними операціями банку.
Одним із ефективних методів збільшення процентних доходів банку за умови незмінної клієнтської бази та відсутності додаткового залучення коштів є саме управління поточними пасивами банку, яке полягає в короткостроковому розміщенні тимчасово вільних коштів клієнтів на поточних рахунках в активні операції з метою підвищення доходів та процентної маржі банку. Також доходи банку можна збільшити за рахунок вивільнення частки високоліквідних активів і розміщення їх у короткострокові вкладення банку.
Отже, для зростання дохідності банку необхідно безперервно здійснювати аналіз доходів, який розкриває причини їх змін та дає змогу виявити резерви зростання прибутковості банківської діяльності, для збільшення якої необхідно: підвищувати процентні доходи, оптимально керуючи кредитним портфелем; збільшувати частку дохідних активів в обсязі загальних активів банку; забезпечувати зростання непроцентних доходів. В цілому можна зробити висновок, що дохідність банку знаходиться на достатньому рівні і завдяки чому основні фінансові результати ПАТ «ІНДЕКС-БАНКу» зростають.
Литература
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1. Конституція України. К. Право, 2002 - 68 с.
2. Закон України «Про банки і банківську діяльність»: Введено в дію Постановою Верховної Ради №2121-ІІІ від 7.12.2000. // Відомості верховної Ради України. – 2001. – №3.
3. Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банківських установах України: Затверджено постановою Правління Національного банку України №566 від 30.12.1998. (із змінами) // Законодавчі і нормативні акти Національного банку України. –2005. – Вип. 3. – С. 14.
4. Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття філій, представництв та відділень. Затверджено Постановою Правління НБУ від 31.08.2001 р. № 375.
5. Положення про порядок видачі банкам ліцензій на здійснення банківських операцій. Затверджено Постановою Правління НБУ від 06.05.1998 р. № 181.
6. Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків – кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях. Затверджено Постановою Правління НБУ від 26.03.1998 р. № 118.
7. Інструкція з бухгалтерського обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій та формування і використання резервів під кредитні ризики в банках України. Затверджено Постановою Правління НБУ від 15.09.2004 р. № 435.
8. Інструкція про порядок регулювання та аналіз діяльності комерційних банків. Затверджена постановою Правління НБУ від 28 серпня 2001 р. № 368.
9. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків України: Затверджено постановою Правління НБУ №368 від 28.08.2001. // сторінка “Законодавство України” сайту Верховної Ради.
10. Алексєєнко М. Структура капіталу комерційного банку. // Фінанси України. –2001.-№4.-С.123-131.
11. Аналіз діяльності комерційного банку. За редакцією д. е. н., проф. Ф.Ф. Бутинця, д. е. н., проф. А.М. Герасимовича. Ж.: ПП «РУТА», 2004р.
12. Банківська енциклопедія / Під ред. А.М.Мороза. - К.: Ельтон, 1993 .
13. Банківські операції: Підручник. - 2-ге вид., випр. і доп./ А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А.М. Мороза. – К.:КНЕУ,2002. - 476 с.
14. Банківські операції: Підручник/ Під ред. А.М. Мороза, М. І. Савлука та ін.–К.,2000.–472с.
15. Банківський менеджмент: Навч. посібник для вищ. навч. зал. / О.Кириченко, І.Гіленко, А.Ятченко. – К.: Основи, 2005. – 671 с.
16. Боринець С.Я. „Міжнародні фінанси”: Підручник. К.: Знання-Прес, 2002 – 311 с.
17. Божко В.”Використання показників доходів та витрат”/ Економіка. Фінанси. Право. – 2004р. №10 – ст. 17- 23
18. Бушуєва І. Основні шляхи забезпечення прибутковості комерційного банку // Банківська справа. – 2007. – №6. – С.30–39.
19. Васюренко О.В. Банківські операції. Навчальний посібник – 4-те вид. – К.: Знання. – 2004 – 324 с.
20. Васюренко О.В. Банківський менеджмент: Посібник. – Видавничий центр “Академія”, 2001 р. – 320 с.
21. Вітлінський В., Пернарівський О. Фінансова стійкість як системна характеристика комерційного банку.//Банківська справа. –2000.-№6.-С.48-51.
22. Гайдак Д. Внутрішній госпрозрахунок у банку // Вісник НБУ. – 2007. – №5. – С.12–14.
23. Герасимович А.М., Алексеєнко М.Д., Парасій-Вергуненко та ін., за ред. Герасимовича А.М. Аналіз банківської діяльності: Підручник – К. : КНЕУ, 2004 р. – 599 с.
24. Гладких Д. “Аналіз структури доходів і витрат банків України за підсумками 2004р. Вісник НБУ”
25. Гладких Д. Доходи й витрати як складові ціни банківських послуг // Вісник НБУ. - 2008. - № 3. – с. 24 – 29
26. Гладких Д. Особливості планування доходів, витрат і податків банківської установи // Вісник Національного банку України. – 2005. – №1. – С. 6–8.
27. Гладких Д. “Особливості планування доходів та витрат банківської установи // Вісник НБУ ” 2001р. Ст.6-8
28. Грушко В.І., Петриченко Л.Ю. Системна модель аналізу фінансової стійкості комерційного банку. // Фінанси України. – 2002. - №12. – С.20-28.
29. Динаміка зростання та ризики нестабільності економіки України в 2008 році / Жаліло Я. А., Бабанін О. С. , Белінська Я. В. та ін. – К.: НІСД. - 2008. - 108 с.
30. Довгань Ж. Оптимізація ресурсної бази комерційного банку. // Фінанси України.-2001.-№6.-С.128-135.
31. Егорова Н.Е., Смулов А.М. Финансовый анализ банков // Аудит и финансовый анализ. – 2007. – №2. – С. 97–107.
32. Заруба Ю. Конкурентоспроможність комерційного банку. // Фінанси України. – 2001.-№2.-С.119-124.
33. Качан О.О. „Банківське право”: Навчальний посібник. К. „Юрінком Інтер”, 2000. – 288 с.
34. Кириленко В.Б., Демкович М.С. Облік доходів і витрат в комерційних банках / Під ред. В.Б. Кириленко. – К.: Вісник фондового ринку, 2005. – 192 с.
35. Кіндрацька Л. М. Бухгалтерський облік і прийняття рішень в банках : Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. – К.: КНЕУ, 2006. – 404 с.
36. Кіндрацька Л. М. Бухгалтерський облік у банках : методологія і практика: Монографія. – К.: КНЕУ, 2007. – 286 с.
37. Комаров П.І. „Банківське право”. Підручник. „Юрінком Інтер ” 2002 р. - 357 с.
38. Корнієнко Т. Стратегічне управління активами та пасивами комерційного банку в умовах перехідної економіки. // Вісник НБУ.–2002.-№10.–С.14-17.
39. Кравченко Г.О. Комерційний банк. Фінансовий аналіз. – К.: ІЕГУП, 2007. – 107 с.
40. Кредитний ризик комерційного банку: Навч. посіб./ В.В.Вітлінський, О.В.Пернарівський, Л.С.Наконечний, Г.І.Великоіваненко; за ред. В.В.Бітлінського. -К.: Т-во „Знання",КОО.2000.-251с.
41. Кукушкина Е.В. Определение точки безубыточности при планировании соотношения доходов и затрат коммерческих банков / Економіка. Фінанси. Право. –2007. – № 10. – С. 32–36.
42. Лаптєв С.М. Фінансове планування у банку. // Фінанси України. – 2001.-№8.-С.102-108.
43. Ларионова И.В. Использование данных бухгалтерского учета для проведения анализа доходов и расходов коммерческого банка // Бухгалтерия и банки. – 2008. – №7–8. – С. 6–10.
44. Масленченков Ю.С. Анализ доходов и прибыли коммерческого банка. // Рынок ценных бумаг. – 2005. – №15. – С. 11–14.
45. Масленченков Ю.С. Факторный анализ доходов и расходов коммерческого банка. // Рынок ценных бумаг. – 2005. – №30. – С. 19–22.
46. Митрофанов Г.В., Кравченко Г.О., Барабаш Н.С. Аналіз діяльності банку. К.: КДТЕУ, 2007. – 159 с.
47. Моніторинг «Економічна криза в Україні: наслідки та ефективність антикризової політики». Листопад 2008 року. - К.: Центр економічного розвитку. - 2008. - С. 9.
48. Некрасова Н. Організація комплексної методики аналізу і прогнозування в системі управління фінансовими результатами діяльності комерційного банку // Економіка. Фінанси. Право. – 2007. – №8. – С. 13–18.
49. Овдій Ю. Методика складання бюджету банку // Банківська справа. – 2006. – №5. – С. 25–30.
50. Овдій Ю. Планування – актуальне завдання банків України // Вісник НБУ. – 2000. – №7. – С.10–12.
51. Операції комерційних банків /Р.Коцовська, В.Ричаківська, Г.Табчук, Я.Грудзевич, М. Вознюк, - 3-еє вид,- К.: Алеута; Львів: ЛБІ НБУ, 2003. – 500ст.
52. Павленко Р.В. Загальні основи факторного аналізу прибутковості комерційного банку // Економіка та підприємництво: Збірник наукових праць молодих учених та аспірантів. Випуск 6. / Відп. Ред. С.І. Дем’яненко. – К.: КНЕУ, 2007. – С.183–187.
53. Парасій-Вергуненко І.М. Аналіз банківської діяльності: Навч.-метод. Посібник для самост. вивчення дисц. – К.: КНЕУ, 2006. – 347 с.
54. Парасій-Вергуненко І. Методичні аспекти стратегічного аналізу фінансових результатів комерційного банку // Вісник Національного банку України. –2006. – №11. – С. 49–51.
55. Примостка Л.О. Фінансовій менеджмент банку: Навч. посібник.- К.:КНЕУ, 1999-280с.
56. Селезньов Ю. Розробка стратегічного і фінансового планів для банківських філій // Банківська справа. – 2005. – №1. – С. 28–35.
57. Снігурська Л.П. Методичні підходи до аналізу доходів і витрат банку. // Економіст. – 2002. – №12. – С. 61–63.
58. Сугоняко О. Асоціація українських банків: 15 років діяльності // Вісник НБУ. – 2005 р. - № 5. С. 11- 13.
59. Черкасов В.Е. Финансовый анализ в коммерческом банке. – М.: Инфра-М, 2005. – 272 с.
60. Шеремет А.Д., Щербакова Г.Н. Финансовый анализ в коммерческом банке. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 256 с.
61. Шим Д., Сигел Д. Методы управления стоимостью и анализа затрат : Пер. с англ. – М.: Инф.-изд. дом «Филин», 2007. – 344 с.
62. http://indexbank.ua
Другие работы этого направления