Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   80 грн.
ЦЕНА:   182 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Вплив міжнародної організації праці на світовий ринок   (ID работы: 1400)

Направление: Экономика
Предмет: Международные экономические отношения
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 40
Год защиты: 2011
Язык: Украинский
Содержание
Вступ

Розділ 1. Теоретичні засади створення та розвитку МОП
1.1. МОП її історія, значення та функції
1.2. Конвенції МОП
1.3. Роль МОП та її вплив на світовий ринок праці

Розділ 2. Світовий ринок праці та його характеристика
2.1. Структура
2.2. Аналіз сучасного стану ринку праці України та особливостей його функціонування в умовах світової економічної кризи
2.3. Стан ринку праці у різних країнах світу

Розділ 3. Стан ринку праці в Україні
3.1. Розвиток ринку праці у часи незалежності
3.2. Проблеми ринку праці в Україні та перспективи розвитку
3.3. Проблеми інтеграції соціально-трудових відносин України в систему відносин, визнану МОП

Висновки
Список використаної літератури
Введение
Міжнародна організація праці (МОП) (англ. International Labour Organization) - спеціалізована установа Ліги Націй, а після Другої світової війни - Організації Об'єднаних націй (ООН), що була заснована у 1919 році урядами різних країн для підтримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці. У 20 столітті першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці.
В роботі МОП беруть участь представники роботодавців, організацій трудящих та представники урядових структур. У 1946 році МОП стала першою спеціалізованою установою ООН.
МОП приймає різні конвенції і розробляє рекомендації, а також встановлює міжнародні стандарти у сфері праці, зайнятості, професійної підготовки, умов праці, соціального забезпечення, безпеки праці й здоров'я.
Безпосередньо впливають на розв'язання цих проблем широкомасштабні програми досліджень, які здійснює МОП, а також міжнародне технічне співробітництво. Сьогодні першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці
Діяльність МОП носить гуманістичний характер. Вона націлена на всесвітнє сприяння розвитку підприємницьких початків в економіці. Проте це здійснюється при найважливішій умові: виробітку соціально-економічних і юридичних механізмів, з одного боку, повинна сприяти розширенню і розвитку підприємництва, але одночасно, з іншого боку, не повинна дозволяти розвиватися йому за рахунок посилення експлуатації працюючих, обмеження їхніх прав і інтересів.
У цих цілях МОП розробляють визначені правила поведінки - найважливіші регулятори ринкових і інших відносин між робітниками і роботодавцями, державою й організаціями працюючих, державою і підприємницькими структурами. Це реалізується у виді нормативних і рекомендаційних актів міжнародного рівня в різноманітних областях підприємництва і соціальної сфери - Конвенцій і Рекомендацій МОП.
Конвенція МОП - документ, що стає обов'язковим для виконання (у змісті дотримання викладених у ньому трудових норм) державою - членом МОП після його ратифікації - прийняття на себе зобов'язань по розробці і реалізації необхідних заходів для дотримання її положень. Міжнародні трудові норми акумулюються в Міжнародному Кодексі Праці.
МОП користується на території кожного зі своїх членів привілеями й імунітетом, необхідними для здійснення цілей.
“Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави”, - так визначено в Основному Законі України.
Входження України до міжнародних організацій універсального та регіонального характеру, приєднання до багатьох міжнародних актів з прав людини дозволяє говорити про наше суспільство як цивілізований осередок людської спільноти. Разом з тим це покладає на державу обов’язки по приведенню національного законодавства у відповідність з міжнародними стандартами з прав людини, в тому числі в сфері праці. І тут потребується виважена, копітка робота по створенню владного законодавства на основі міжнародних стандартів.
Актуальність даної теми полягає і втому, що Україна знаходиться на шляху до правової держави, хоча стаття перша Основного Закону називає її такою. А правова держава повинна забезпечувати дотримання максимально широкого кола прав і свобод особистості, гарантованих їх суспільством, насамперед соціальних.
Заключение
Отже, МОП є однією з найдавніших міжурядових організацій. Вона була створена задля усунення соціальної несправедливості шляхом поліпшення умов праці. Це єдина структура в системі ООН, яка формує політику та програму своїх дій на засадах трипартизму: представництва уряду, роботодавців і профспілок. МОП була заснована у 1919 році і стала першою спеціалізованою агенцією ООН у 1946 році. МОП формулює міжнародні трудові стандарти, викладені у конвенціях і рекомендаціях, встановлюючи мінімальні норми основних прав у сфері праці, такі як свобода об'єднання, ведення колективних переговорів, скасування примусової праці, рівні можливості й ставлення та інші. Ця міжнародна організація надає Україні технічну допомогу з питань трудового законодавства та управління, політики зайнятості, соціально-трудових відносин, умов праці, трудової міграції, соціального захисту, статистики у сфері праці, а також охорони праці та здоров'я. МОП сприяє розвитку незалежних організацій роботодавців та працівників, надає їм послуги з навчання та консультування.
Головними цілями МОП відповідно до її статуту виступають: захист інтересів та прав трудящих шляхом регламентації робочого часу; боротьба з безробіттям; встановлення гарантії заробітної плати та визнання принципу рівності оплати за однакову працю; захист працівників від професійних захворювань та травматизму на виробництві; регламентація питань соціального страхування та соціального забезпечення та ін.
Вищим органом МОП є Міжнародна конференція праці. Галузеві комітети створюються для обговорення на міжнародному рівні соціально-трудових проблем окремих, найважливіших галузей економіки. Регіональні конференції збираються для підтримання постійних зв'язків МОП з різними районами світу і вивчення соціально-економічних змін, що відбуваються там. Адміністративна рада є виконавчим органом МОП. Вона керує роботою МОП у період між конференціями, впроваджує її рішення, визначає порядок денний конференції, координує діяльність Міжнародного бюро праці (МБП) та різних комітетів тощо. Міжнародне бюро праці (МБП) є постійним секретаріатом, дослідним центром із соціальних питань і світовим довідково-інформаційним центром МОП.
Організація діяльності МОП здійснюється за принципом трипартизму, відповідно до якого представники найманих працівників разом із представниками підприємців та урядів на рівних правах беруть участь у прийнятті рішень шляхом переговорів з різних соціально-економічних питань.
Нормотворча діяльність є основною у діяльності МОП. МОП розробляє міжнародні програми щодо покращання умов праці та життя працівників, підвищення можливостей зайнятості, забезпечення основних прав людини, вдосконалення загальної і професійної освіти. Ці програми ґрунтуються на міжнародних трудових нормах, що встановлюються конвенціями та рекомендаціями МОП.
Конвенції та рекомендації МОП разом з різними актами ООН, що діють у світовому масштабі, і актами локальної дії, прийнятими регіональними організаціями, утворюють міжнародний кодекс праці. Міжнародний кодекс праці - це різноманітні міжнародні трудові норми; зведення з 184 конвенцій та 194 рекомендацій МОП. Він є об'єктом практичного використання в якості визнаного у цивілізованому світі еталона, зведення модельних актів з соціально-трудових відносин, засвоєння якого є необхідною умовою розробки та вдосконалення національних систем трудового права.
Міжнародне технічне співробітництво здійснюється у вигляді надання експертами МОП допомоги країнам у вирішенні різних соціально-трудових проблем. Діяльність експертів зосереджена на сприянні повній зайнятості; розвитку людських ресурсів; підвищенні рівня життя; вдосконаленні трудового законодавства; здійсненні розвитку трипартизму; удосконаленні професійно-технічної освіти; впровадженні сучасних методів управління; поліпшенні умов праці та ін.
Дослідницька і видавнича діяльність МОП є основою здійснення нормотворчої діяльності та технічного співробітництва. Цей напрямок діяльності проводиться основними департаментами МБП, Міжнародним інститутом соціально-трудових досліджень МОП, Міжнародним навчальним центром МОП.
В даний час перед МОП стоять якісно інші цілі і завдання, ніж ті, що стояли перед нею якісь 15-20 років тому. Це зв'язати насамперед з глобалізацією світової економіки негативні наслідки якої позначаються на трудящих всіх країн, які змушені працювати в умовах посилення конкуренції, прискорення технологічних змін, зростання соціальної нерівності та скорочення можливостей урядів.
Глобалізація виявила і посилила слабкість позицій країн, що розвиваються з їх вузької експортної базою, оскільки зросла їх залежність від коливань цін на всесвітньому ринку. Вони стали набагато більш уразливі до сплесків і спаду фінансових потоків, стихійно і безперешкодно переміщаються на глобальному ринку. Існує небезпека того. що ці короткострокові коливання, не викликані в своїй основі глибинними економічними причинами, "будуть визначати курс обміну і, отже, виробництво та зайнятість. Тому перед МОП зараз стоять чотири стратегічні завдання: це просування і проведення в життя основних принципів і прав у сфері праці; створення більш широких можливостей для жінок і чоловіків в одержанні якісної зайнятості і прибутку; розширення охоплення й ефективності соціального захисту для всіх; зміцнення трипартизму і соціального діалогу.
Крім орієнтації технічних програм МОП на досягнення чотирьох стратегічних цілей та проведення восьми пріоритетних програм "In focus", що зачіпають такі сфери, як охорона і гігієна праці на виробництві, сприяння малим і середнім підприємствам, усунення дискримінації та тендерного нерівності, сприяння виконанню положень Декларації МОП про основоположні принципи і права у сфері праці та усунення дитячої праці, розпочато також радикальне реформування контрольного механізму МОП.
Литература
1. Конституція України вiд 28.06.1996 № 254к/96-ВР. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua
2. Кодекс законів про працю вiд 10.12.1971 № 322-VIII. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua
3. Ачкасов А.Е. Проблемы мотивации трудовой деятельности в процессе обеспечения устойчивого развития городов // Коммунальное хазяйство городов. Науч-техн.сб. – К.: Техника, 2006. - №37. – 164 c.
4. Буряк П.Ю., Карпінський Б.А., Григор'єва М.І. . Економіка праці й соціально-економічні відносини. Київ: Центр навчальної літератури, 2004. - 440 с.
5. Вонг А. Т. Дослідження діяльності з працевлаштування за кордоном: Досвід Філіппін / Міжнародна Організація Праці; Відділ адміністрації праці. - К. : Міленіум, 2004. - 83 с.
6. Гусов К.Н., Толкунова В.Н. Трудовое право России. - М, 1999. - 438с.
7. Демуш О.Б. Економічна природа і роль ринку праці в економіці перехідного періоду // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. В.Гнатюка. Серія: економіка. – 2003. – №14. - 24 c.
8. Демуш О.І . Розвиток ринку праці в умовах трансформації економіки: автореф. дис... канд. екон. наук. 08.00.07.: Л., 2007. – 20 с.
9. Економічна енциклопедія / Гол. Ред.. ради Б.Д.Гаврилиши. Відп. Ред.. С.В. Мочерний. - К.: Вид. центр «Академія», 2000. - Т 1. - 265 с.
10. Завіновська Г. Т. Економіка праці: Навчальний посібник; М-во освіти України. КНЕУ. - К.: КНЕУ, 2003. - 299 с.
11. Завіновська Г.Т. Економіка праці – К.: Знання, 2006. – 47 c.
12. Иванов С.А. Проблемы международного регулирования труда. - М, 1964. - 397 с.
13. Калина А. В. Економіка праці: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. - К.: МАУП, 2004. - 272 с.
14. Качан Є.П., Шушпанов Д.Г. Управління трудовими ресурсами: Навч. посібник. - К.: Видавничий дім „Юридична книга”, 2005. - 358 с
15. Кисилев И.Я. Сравнительное и международное трудовое право. - М, 1999.-578 с.
16. Ліанова Е.М. Теорія та практика зайнятості - К.: Дніпро, 2007. - 325c.
17. Лібанова Е.М. Подолання бідності: погляд науковця // Україна: аспекти праці. – 2007. - №7. – 53 c.
18. Либанова Є.М., Мельничук Д.П. Ринок праці в економічній системі. – Житомир, 2002. – 260 с.
19. Лукашевич В.М. Економіка праці та соціально-трудові відносини. - Львів, «Новий світ - 2000», 2004. - 201 с.
20. Матвєєв В.В. Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми глобальних процесів у світовій економіці». - К.: НАУ, 2007. - С. 7.
21. Міжнародний ринок послуг в контексті транснаціоналізації економіки : автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.02 / Ю.В. Мельник; НАН України. Ін-т світ. економіки і міжнар. відносин. - К., 2008. - 20 с.
22. Никифорова А.А. Моделі відтворення праці в зарубіжних країнах // Економна думка, 2006, - №17, - 27 c.
23. Степура Т. Удосконалення нормативно-правового забезпечення та механізмів реалізації державного регулювання ринку праці // Вісник ЛДАУ. Економіка АПК. – 2008. -№11(2). – 158 c.
24. Ушакова Н.Г. Державне регулювання економіки: Навч. Посібник для вузів. - Х.: Константа,2000. – 176 c.
25. Що таке МОП і чим вона займається / Міжнародна організація праці. - Б. м.: МБП, Б. р. - 53 с.
26. Єсінова Н.І. Економіка праці та соціально-трудові відносини. - К.: Кондор, 2004. - 412 с.
27. http://www.ukrstat.gov.ua/
Другие работы этого направления
Перспективи глобалізації для України
Взаємодія національного підприємництва та міжнародного бізнесу
Облік і звітність за міжнародними стандартами
Формування та місце економіки Японії у світовому бізнесі
Форми міжнародного поділу праці: спеціалізація, кооперація, комбінація
Вплив девальвації бразильського реала на динаміку макроекономічних показників у Аргентині, 1999–2000 pp
Контрольна робота з дисципліни "Міжнародна економіка"
ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ ЩОДО МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ (на прикладі вступу до СОТ)
Загальна характеристика торгівлі України і Польщі продуктами харчування
Греция
Сучасна політична ситуація в Грузії
Національні інтереси України
Инфляция и валютный курс, их взаимное влияние
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
Розвиток єдиного європейського ринку
Потенціал та стратегія розвитку Євросоюзу
Задачі міжнародні економічні відносини
Економіка ФРН та її місце у всесвітньому господарстві ЄС
Національна модель економічного розвитку (на прикладі азіатських країн)
МЕВ в системі світового господарства
Адаптація Українського бізнесу до вимог СОТ
Євроінтерграція
Поняття міжнародної спеціалізації та копирування виробнийцтва і їх основні форми
Наслідки Brexit для ЄС, Великої Британії та України
CNN
Відносини України та ЄС
Формування джерел фінансових ресурсів Групи Світового банку
Розвиток зовнішньоторговельних відносин України з Європейским союзом
Сучасний стан та перспективи українсько-китайських відносин
Визначте та охарактеризуйте основні етапи процесу глобалізації світового господарства
Використання міжнародного франчайзингу, як інструменту розвитку українських підприємств
Підготовка зовнішньо торговельної угоди з імпорту чаю
ФАКТОР ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В СУЧАСНИХ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИНАХ
Нерозповсюдження ядерної зброї в сучасному світі
Сучасні стратегії міжнародного цивілізованого розвитку Польші
Региональная структура ЭС
Інтеграційні об'єднання в Латинській Америці
Міжнародно-політична діяльність Японії у Південно-Східній Азії
Роль транснаціональних компаній в економіці країн, що розвиваються
Умови та засоби здійснення інвестиційної діяльності ТНК
Контрольна робота міжнародні економічні відносини
Євроінтеграція і валютна система ЄС
Міжнародна міграція робочої сили та Україна
Скласти порівняльну таблицю наукових підходів до глобалізації в межах основних напрямів та охарактеризувати її
Міжнародні відносини між США і Китаєм
Проблеми та перспективи входження України до ЄС
ТНК та їх вплив на світову економіку та економіку України
Підготовка зовнішньоторговельної угоди з імпорту риби (морепродуктів)
Визначте та охарактеризуйте темпи і пропорції глобального розвитку
Задача з міжнароних економічних відносин