Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   80 грн.
ЦЕНА:   182 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Розвиток єдиного європейського ринку   (ID работы: 1399)

Направление: Экономика
Предмет: Международные экономические отношения
Тип работы: Контрольная работа
Число страниц: 45
Год защиты: 2011
Язык: Украинский
Содержание
Вступ

Розділ 1. Теоретичні засади дослідження ЄЄР
1.1. Історія виникнення, становлення і розвитку Європейського Союзу
1.2. Основні етапи створення внутрішнього ринку
1.3. Формування єдиного ринку як один із чинників економічного зростання країн ЄС

Розділ 2. Механізм функціонування ЄЄР
2.1. Внутрішній ринок Європейського Союзу: основні аспекти правового регулювання переміщення товарів
2.2. Розвиток співтовариств в єдиний європейський ринок

Розділ 3. Перспективи розвитку торгівельних відносин України з країнами ЄС
3.1. Проблеми та перспективи діяльності України на ринку ЄC
3.2. Угода про співробітництво України з ЄС як інструмент поглиблення торгових зв'язків

Висновки
Список використаних джерел
Введение
Вступ
Проблеми підвищення ефективності діяльності України на ринку Європейського Союзу мають значення, що виходить далеко за межі суто комерційної утилітарності. Вони є важливим компонентом загальної стратегії інтеграції країни до Європейського Союзу і водночас - індикатором, який дозволяє оцінювати результативність, з одного боку, внутрішніх економічних реформ в Україні, а з іншого - її євроінтеграційного курсу.
Проблеми, що виникають на шляху європейської інтеграції України, є комплексними та зумовлюються як внутрішніми чинниками (низькою конкурентоспроможністю значного числа вітчизняних виробників, обмеженістю фінансових ресурсів, нерозвинутістю форм і методів діяльності на висококонкурентних ринках), так і зовнішніми - наприклад, дискримінаційними обмеженнями, що застосовуються до українських експортерів з боку ЄС. Важливою особливістю прояву зазначених проблем сьогодні є те, що вони постають у контексті майбутнього розширення Європейського Союзу, яке зумовить істотні зміни в його розвитку, створить як нові можливості, так і нові ризики. Таким чином, вивчення особливостей торгових відносин одного з найбільш сусідів нашої країни - Європейського Союзу на сьогодення важко перебільшити, що й обумовлює актуальність обраної теми дослідження.
Метою даної курсової роботи є аналіз розвитку єдиного європейського ринку, етапи його створення, формування, а також чинники, що перешкоджають більш ефективній присутності України на ринку ЄС.
Поставлена мета обумовила необхідність вирішення ряду взаємоповязаних завдань:
1. розглянути історію виникнення, становлення, і розвитку європейського ринку;
2. визначити місце України в торговельних відносинах ЄС;
3. зробити аналіз основних нормативних документів ЄЄР;
4. обґрунтувати перспективи розвитку України з країнами ЄС.
Обєктом дослідження виступає Україна та ЄС.
В якості інформативної бази дослідження були використані матеріали спеціалізованої періодичної преси, матеріали наукових конференцій та інформація статистичних органів України та ЄС.
Курсова робота складається із вступу, основної частини та висновків.
Заключение
Після набуття незалежності перед Україною постало завдання повномасштабної інтеграції до світового політичного, економічного та гуманітарного простору. Участь у діяльності міжнародних організацій або співпраця з ними є невід’ємною складовою такої інтеграції. Цей процес проходив одночасно із становленням політичної, безпекової та економічної ідентичності, що безпосередньо пов’язане і з визначенням пріоритетів щодо залучення України до всього спектра міжнародних організацій.
Порівняно з іншими країнами СНД, шлях України до членства у міжнародних організаціях мас значні відмінності.
По-перше, Україна є членом ООН з самого початку існування цієї організації, яка утворює один з фундаментів системи міжнародних відносин. Відповідно, досвід участі у діяльності різних структур Організації Об’єднаних Націй був і досі залишається важливим чинником як для оптимального представлення інтересів України в різних міжнародних організаціях, так і для можливості зробити належний внесок в їхню роботу.
По-друге, Україна є європейською державою. Ії бажання стати членом міжнародних організацій, до яких належать країни Європейського континенту, визначається прагненням стати повноправним членом сім’ї європейських народів. При цьому визначальну роль відіграє намір України приєднатися до спільного ціннісного простору та побудувати ефективно діючу і соціально орієнтовану ринкову економіку.
У 1995 році Україна набула членства в Раді Європи, бере активну участь в діяльності європейських регіональних структур. Україна задекларувала як стратегічну мету набуття членства в Європейському Союзі. Розвиток співпраці з ним на основі поступового переходу до інтеграційних модальностей є одним з пріоритетних зовнішньополітичних напрямків.
По-третє, Україна є важливим чинником безпеки на Європейському континенті, а також в трансатлантичному контексті. Вона робить значний внесок у підтримання належного рівня безпеки, причому у всіх її вимірах - політичному, воєнному, економічному, енергетичному, екологічному, гуманітарному та інших. Безпека є неподільною, а роль міжнародних організації в її підтриманні - надзвичайно важливою.
Україна є членом однієї з провідних євроатлантичних структур безпеки - Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Вона проголосила своїм стратегічним пріоритетом набуття членства в НАТО, очікуючи від цього як зміцнення своєї безпеки, так і розуміючи необхідність зробити внесок у зміцнення безпеки всього Альянсу.
По-четверте, успішне здійснення економічних реформ, повномасштабна інтеграція до світового економічного простору неможливі без активної співпраці з міжнародними структурами економічного спрямування. З самого початку свого існування як незалежної держави Україна розпочала активну співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, насамперед Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, а також Європейським банком реконструкції та розвитку. Співпраця України зрізними міжнародними організаціями має розглядатися в єдиному контексті з метою зрозуміти головні пріоритети у міжнародних відносинах.
Європейська Комісія опублікувала результати досліджень, що свідчать про переваги, якими нині користуються європейці завдяки єдиному ринку ЄС
За оцінками Комісії, протягом останніх 15 років єдиний ринок ЄС збільшив добробут Союзу принаймні на 2,15% від ВВП ЄС. Лише 2009 році переваги єдиного ринку принесли Союзові додаткових 240 мільярдів євро – що становить у середньому 518 євро на кожного громадянина ЄС.
За даними Комісії, завдяки Єдиному ринкові за останні 18 років було створено 2,75 мільйонів нових робочих місць. Через скасування прикордонного паспортного контролю, тарифних та нетарифних бар’єрів значно зросли можливості для транскордонної торгівлі.
Окрім цього, за оцінками Комісії, в інших країнах Союзу нині працюють чи отримують пенсію понад 15 мільйонів громадян ЄС, а завдяки освітній програмі Erasmus понад півтора мільйони молодих європейців отримали освіту в іншій країні ЄС.
Отже, створення єдиного ринку, зокрема лібералізація та демонополізація багатьох секторів принесли падіння цін у кількох важливих сферах, передусім на транспортні послуги та послуги зв’язку. Нині європейці можуть дешевше подорожувати авіалініями, користуватися телефонним зв’язком та мережею Інтернет.
За оцінками Комісії, Єдиний ринок також створив нові можливості для європейського бізнесу. Від 1992 року торгівля усередині ЄС зросла на 30%. Значно знизилися часові та фінансові бар’єри для заснування нового підприємства в ЄС (нині для цього в середньому потрібно лише 12 днів та близько 500 євро). Водночас будь-яка бізнесова ініціатива в ЄС може розраховувати на величезний споживацький ринок, що охоплює понад 500 мільйонів людей.
Єдиний європейський ринок (Single European Market) є простором вільного руху осіб, товарів, послуг та капіталу всередині Європейського Союзу. Він дозволяє громадянам ЄС мешкати, працювати, навчатися та займатися бізнесом у будь-якій країні ЄС, а також безперешкодно інвестувати кошти, купляти чи продавати товари і послуги в! іншій к раїні ЄС.
Литература
1. Угода про партнерство та спiвробiтництво мiж Європейськими Спiвтовариствами i Україною (Затверджено Указом Президента України вiд 11 червня 1998 року N 615/98).
2. Береза А.В. Регіональна політика як чинник суспільної стабільності: європейський досвід і Україна: Автореф. дис... канд. політ. наук: 23.00.02; НАН України. Ін-т держави і права ім. В.М.Корецького. - К., 2007. - 19 с.
3. Винфрид Шнайдер-Детерс Выход Украины на западные рынки: проблемные вопросы // Національна безпека і оборона, №9, 2004р. – 72 c.
4. Гелей С. Д., Рутар С. М. Політологія: Навч. посіб. - 6-те вид., перероб. і доп. - К.: Знання, 2007. - 309 с.
5. Единый европейский акт ; Договор о Европейском союзе : Пер. С англ. = Singl European Act ; Treaty on European Union / Под. ред. Ю. А. Борко, М. В. Каргалова, Ю. М. Юмашева. - М. : МИГ "Право", 1994. -246с.
6. Козак Ю.Г., Ковалевський В.В.Міжнародні організаці : Навч. Посіб. - Київ: ЦУА, 2003. – 288 с.
7. Копійка В.В., Шинкаренко Т.І. Європейський Союз: історія і засади функціонування : навч. посіб. / В.В. Копійка, Т.І. Шинкаренко ; за ред. Л.В. Губерського. - К. : Знання, 2009. - 751 с.
8. Кучик О.С. Міжнародні організації: Навч. посіб. - 2-ге вид., перероб. і доп. - К.: Знання, 2007. - 749 с.
9. Колодійчук В. Єврорегіони: організаційна форма взаємодії прикордонних регіонів ЄС / Збірник наукових праць НДФІ, №1, 2005р. – 134с.
10. Кернз В. Вступ до права Європейського союзу: Навч. посіб: Пер. З англ. – К.:Т-во „Знання”, КОО, 2002. – 381 с.
11. Краснова Н. УПС як інструмент поглиблення торгових зв'язків // Світова економіка, №1, 2004р. – 106 c.
12. Марченко А. Регіональна політика Європейського Союзу: історія і сучасність // Світова економіка, №5, 2004р. – 247 с.
13. Муравйов В.І. Гармонізація законодавства як феномен європейської інтеграції / Український правовий часопис. – 2003. Вип. 2 (7). – 78 с.
14. Мозіль З. М. Правове регулювання міжнародної торгівлі в рамках Європейського Союзу: дис... канд. юрид. наук: 12.00.11 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2004. – 87 с.
15. Опришко В.Ф. Правове регулювання економіки : Зб. наук. праць / Ред. - К. : КНЕУ, 2000 - . Вип.5. - 2005. - 268 с.
16. Опришко В. Ф. Право Європейського Союзу. Загальна частина : Підруч. для студ. вузів / В.Ф. Опришко, А.В. Омельченко, А. С. Фастовець. -К.: КНЕУ, 2002. - 460 с.
17. Офіційний переклад нормативних актів Євросоюзу у сфері інформаційно-комунікаційних технологій / ІНТЕРНЬЮЗ-УКРАЇНА, Міжнар. фонд Відродження. - К., 2005. - 274 с.
18. Політологія: Підручник / Л.М. Димитрова, С.О. Кисельов, М.Ф. Шевченко та ін.; За ред. Л.М. Димитрової, С.О. Кисельова. - К. : Знання, 2009. - 206 с.
19. Тачинська Й., Ільченко О. Право внутрішнього ринку ЄС : Навч. посіб. К.: ІМВ КНУ імені Тараса Шевченка, 2005. – 143 с.
20. Циганкова Т.М., Гордєєва Т.Ф. Міжнародні організації : Навч. посібник. – Вид. 2-е, перероб. і доп. – К.: КНЕУ, 2001. – 340 с.
21. Шнирков О Політика Європейського Союзу у сфері міжнародної торгівлі: особливості сучасного етапу // Економічний часопис-ХХІ, №5, 2004р. – 67 c.
22. Шевченко Ф. Економiчна iнтеграцiя та розвиток торговельних вiдносин мiж Україною та ЄС // Економічний вісник, №1, 2005р. - 26 c.
Другие работы этого направления
Сучасні стратегії міжнародного цивілізованого розвитку Польші
Інтеграційні об'єднання в Латинській Америці
Сучасний стан та перспективи українсько-китайських відносин
Мижнародні інтеграційні обєднання
Розвиток міжнародного поділу праці в сучасному світі
Загальна характеристика торгівлі України і Польщі продуктами харчування
Взаємодія національного підприємництва та міжнародного бізнесу
Формування джерел фінансових ресурсів Групи Світового банку
ФАКТОР ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В СУЧАСНИХ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИНАХ
Економіка ФРН та її місце у всесвітньому господарстві ЄС
Региональная структура ЭС
Міжнародна міграція робочої сили та Україна
Міжнародна торгівля та її економічні основи
Наслідки Brexit для ЄС, Великої Британії та України
Підготовка зовнішньо торговельної угоди з імпорту чаю
Роль транснаціональних компаній в економіці країн, що розвиваються
Контрольна робота з дисципліни "Міжнародна економіка"
ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ ЩОДО МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ (на прикладі вступу до СОТ)
Международный капитал
Нерозповсюдження ядерної зброї в сучасному світі
Греция
Використання міжнародного франчайзингу, як інструменту розвитку українських підприємств
Умови та засоби здійснення інвестиційної діяльності ТНК
Економічна безпека країн в умовах глобалізації.
Національна модель економічного розвитку (на прикладі азіатських країн)
Визначте та охарактеризуйте основні етапи процесу глобалізації світового господарства
Аналіз методології ризиків в інформаціно-коммунікаційному забезпеченні підприємства
Сучасний стан та перспективи розвитку євроринків капіталів
Сучасна політична ситуація в Грузії
Инфляция и валютный курс, их взаимное влияние
Контрольна робота міжнародні економічні відносини
Взаємовідносини Україна-НАТО: Сучасний стан та перспективи взаємовідносин
Проблеми та перспективи входження України до ЄС
Скласти порівняльну таблицю наукових підходів до глобалізації в межах основних напрямів та охарактеризувати її
Вплив міжнародної організації праці на світовий ринок
Економічні основи вирішення екологічних проблем світу
Пріорітети науково технічної політики єс
Регіональні відмінності в сучасній галузевій і територіальної структури кольорової мателургії країн Азії
МЕВ в системі світового господарства
Національні інтереси України
Визначте та охарактеризуйте темпи і пропорції глобального розвитку
Задачі міжнародні економічні відносини
Зовнішньоекономічні зв'язки країн Латинської Америки з Україною
Теоретичні моделі формування валютного курсу
Євроінтеграція і валютна система ЄС
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
Значення регулювання світових товарних ринків для розвитку міжнародних торгових відносин
Чехія, Туркменістан, Чилі, Нігерія
Підготовка зовнішньоторговельної угоди з експорту спирту
Міжнародно-політична діяльність Японії у Південно-Східній Азії