Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   101 грн.
ЦЕНА:   230 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Соціальна робота з людьми похилого віку   (ID работы: 1312)

Направление: Гуманитарные предметы
Предмет: Социология
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 25
Год защиты: 2011
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. Проблеми соціальної роботи з людьми похилого віку
1.1. Проблеми людей похилого віку
1.1.1 Зміна соціального статусу літньої людини і зв'язані з цим психологічні проблеми
1.1.2 Психологічний розвиток та особливості особистості в похилому віці
1.2 Основні задачі і професійні обов'язки соціального працівника
1.2.1. Етичні принципи спілкування соціального працівника
РОЗДІЛ 2. Організаційні форми соціальної роботи з людьми похилого віку
2.1. Утримання та обслуговування непрацездатних людей похилого віку
2.2. Прасування одягу
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
Введение
ВСТУП
Проблеми соціальної роботи зі старими людьми в даний час знаходяться в центрі уваги багатьох соціальних інститутів, соціальних і дослідницьких програм, спрямованих на забезпечення прийнятного рівня життя літніх і старих людей.
Для соціальної сфери головним є той факт, що серед старих людей виявляється тенденція до повільно наростаючих хворобливих патологічних процесів, що приймають хронічний плин і важко піддається лікуванню.
Зі збільшенням тривалості життя зростає і період безпомічного існування старих людей з різними хронічними і психічними захворюваннями. Прогресування наслідків хронічних патологічних процесів не завжди можна зупинити за допомогою новітніх фармакологічних засобів.
Усе більш важливе місце в діяльності соціальних служб буде займати навчання професіоналів, що виконують програми надання соціальних послуг населенню старших віків. Для соціальних працівників необхідно, насамперед, розуміння безлічі психологічних, психопатологічних, соматичних, морально-етичних проблем, що виникають у літніх і старих людей, оволодіння методиками і технологіями, що допомогли б і полегшили їхнього зусилля в повсякденній практичній роботі і спілкуванні з групами населення, що обслуговуються. У зв'язку з цим першорядною задачею на даному етапі є розширення підготовки фахівців із практичної соціальної роботи зі старими людьми.
Для рішення першочергових задач обслуговування старих людей необхідна наявність кваліфікованих кадрів соціальних працівників на всіх рівнях.
Об'єкт дослідження - особистість похилого віку.
Предмет дослідження - особливості соціального роботи з людьми похилого віку.
Мета дослідження: теоретично обґрунтувати закономірності роботи соціальних працівників з людьми похилого віку.
Заключение
ВИСНОВКИ
В даній роботі було теоретично проаналізовано вітчизняні та зарубіжні теоретичні джерела та обґрунтовано закономірності роботи соціальних працівників з людьми похилого віку.
Було визначено, що зміни статусу людини в старості, викликаного, насамперед припиненням або обмеженням трудової діяльності, трансформацією ціннісних орієнтирів самого способу життя і спілкування, а також виникненням різних утруднень, як у соціально-побутовій, так і психологічної адаптації до нових умов. Точне і повне знання особливостей впливу соціально - психологічних і біологічних факторів на процес старіння особистості дозволить направлено змінити умови, спосіб життя старих людей таким чином, щоб сприяти оптимальному функціонуванню особистості старої людини і робити тим самим стримуючий вплив на процес її старіння.
Сутність соціальної роботи з людьми похилого віку - соціальна реабілітація. У даному випадку така реабілітація - це відновлення в звичних обов'язках, функціях, видах діяльності, характері відносин з людьми. Головне для соціального працівника це перетворення людини похилого віку з об'єкта (клієнта) соціальної роботи в її суб'єкта.
Переважна більшість старих людей має потребу в самому широкому спектрі послуг і допомоги, що робиться їм сторонніми людьми, будь те члени родини, сусіди, медичні, соціальні або благодійні організації.
Було визначено, що основними задачами та професійними обов'язками соціального працівника є:
допомога індивідам і групам, усвідомлювати й усувати утруднення особистого, соціального, екологічного і духовного характеру, що несприятливо впливають на них;
- допомагати людям справлятися з цими утрудненнями шляхом підтримуючого, що реабілітує, захисного або коректуючого впливу;
- захищати безпомічних відповідно до закону, прибігаючи до використання влади;
- сприяти більш широкому використанню кожним клієнтом власних можливостей для соціального самозахисту;
- використовувати всі засоби і джерела для соціального захисту людей похилого віку і ін.
Отже, соціальний працівник повинний прагнути удосконалювати свої професійні знання і практичний досвід, ставити службовий борг вище усього.
Соціальний працівник повинний направляти зусилля на попередження негуманних або дискримінаційних дій, спрямованих проти однієї людини або груп людей.
У роботі з людьми похилого віку необхідно здійснювати індивідуальний підхід до людей на основі не тільки глибокого вивчення особистих і професійно-ділових якостей, але і виявлення інтересів і потреб, створюючи умови для всілякого розвитку творчих здібностей і максимальної трудової віддачі.
Литература
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

1. Амосов Н.М. Эксперимент по преодолению старости. - М.: АСТ; Донецк: Сталкер, 2003 - 130с.
2. Вопросы геронтологии. Материалы Всероссийской научной конференции по геронтологии и гериатрии, организации медицинской, лекарственной и медико-социальной помощи ветеранам отечественной войны, посвященной 50-летию победы. Под ред. Ю.С. Пименова, Г.П. Котельникова, О.Г. Яковлева. Самара: Самарский Дом печати, 1995 - 252с.
3. Соціальна робота в Україні: Навч. посіб./ І.Д.Звєрєва, О.В.Безпалько, С.Я.Марченко та ін.; За заг. ред.: І.Д.Звєрєвої, Г.М.Лактіонової. - К.: Наук. світ, 2003. - 233с.
4. Медицинская карта гериатрического стационарного больного - быть или не быть? / Э.С. Пушкова, Г.М. Подопригора // Сестринское дело. - 2004 - №2 – 269с.
5. Основы соціальної медицини: Учбово-методичний посібник /Під ред. А.В. Мартыненко. - М.: Соціум, 1998. - 8 с.
6. Соціальна робота: Навчальний посібник /Під ред. А.М.Панова, Е.И. Холостовой. - М.: Соціально-технологічний інститут, 1997. - 234с.
7. Соціальна робота /Під загальною редакцією проф. В.И.Курбатова. - М., Ростову-на-Дону, "Фенікс", 1999,- 576с.
8. Стюарт-Гамельтон Ян. Психология старения: (Перевод с английского) Ян Стюарт-Гамельтон - 3-е международное издание - СПб., М.: Харьков: Питер, 2002 - 256с.
9. Холостова Е.И. Социальная работа с пожилыми людьми: Учебное пособие Е.И. Холостова - М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и КО», 2002 – 295с.
10. Іщук С.В. Етика соціальної роботи: опорні конспекти: Методичні рекомендації для студентів спеціальностей "Соціальна педагогіка" та "Соціальна робота". - Тернопіль: ТДУ, 2003. - 108с.
Другие работы этого направления
Соціальна структура суспільства
Соціальне життя – компонент суспільного життя
Методи збирання соціологічної інформації
Соціальна підтримка молодих сімей
Соціальна підтримка молодих сімей в Україні
Поняття гіпотези
Класифікація PR-технологій
Проблема людини у творчості Н.Макіавеллі
Співвідношення і взаємодія соціології та інших наук
Поняття суспільства як соціальної системи
Організаційні заходи соціальної роботи
Основні методи збирання соціальної інформації
Соціологія соціальних змін
Соціальні та психологічні проблеми сучасних сімей
Підходи до вивчення сім'ї
Релігія як соціальне явище
Соціально-культурне середовище як фактор розвитку особистості
Cоціальна робота в громаді
Виникнення і розвиток основних понятій в галузі паблік рілейшнз
Соціальна структура суспільства
Сучасні проблеми охорони психічного здоров'я в Україні та за кордоном