Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   64 грн.
ЦЕНА:   147 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Морально-етичні і правові аспекти лікарської діяльності   (ID работы: 1170)

Направление: Право
Предмет: Судебная медицина
Тип работы: Контрольная работа
Число страниц: 16
Год защиты: 2010
Язык: Украинский
Содержание
Морально-етичні та правові аспекти лікарської діяльності в Україні
2. Правовий статус та організаційні основи судово-психіатричної медицини в Україні

Список використаних джерел
Введение
Життя та здоров'я людини - головні, фундаментальні цінності. Діяльність лікаря спрямована на їх збереження від моменту зачаття та вимагає від нього гуманного ставлення до людини, поваги до її особистості, співчуття та співучасті, доброзичливості, благодійності і милосердя, терплячості, взаємодовіри, порядності та справедливості. Лікар повинен пам'ятати, що головний суддя на його професійному шляху - це, насамперед, совість.
Вивчення проблем професійної етики, її специфіки веде нас від загального до особистого, що дозволяє пізнати мораль ширше і пов’язати її з практичною діяльністю індивіда. У професійній етиці можна простежити зв’язки між тими або іншими видами діяльності, психологічними й етичними чинниками та якостями, поєднання суспільних інтересів з інтересами особистості.
Лікарська мораль – це система норм і вимог до поведінки і морального обличчя лікаря і всього медичного персоналу, а також моральні почуття, які реалізуються у безпосередній діяльності; в процесі праці. Мораль регулює ставлення лікаря до хворого, до здорової людини, до колег лікаря, до суспільства і держави.
Честь і гідність, авторитет і обов’язок лікаря мають риси всебічності і специфічності водночас. Це потрібно розуміти у тому контексті, що мораль лікаря, яка поширюється на всіх людей, охоплює єдність у розмаїтті.
Медична етика має внутрішній зв’язок з компетентністю, класифікацією лікарів, медичних сестер за їх діловими якостями. Не власне моральні якості, а їхнє поєднання з професійними знаннями, навичками і досвідом створює ту своєрідну домінанту, яка реалізовується під час виконання професійного обов’язку. Причому, коли йдеться про професійну медичну мораль, потрібно не тільки формулювати кодекс відповідних положень стосовно трудової діяльності, а і сприяти виробленню у лікаря здатності до моральної орієнтації у складних клінічних ситуаціях, які вимагають морально-ділових і соціальних якостей.
Заключение
Судова медицина використовує знання інших медичних дисциплін, наприклад, нормальної і патологічної анатомії і фізіології, травматології тощо. Але ці відомості в судовій медицині розглядаються, як правило, у конкретному аспекті, стосовно питань судової практики. Крім того, у судовій медицині вивчаються окремі розділи природничих, технічних і правових наук. Серед юридичних дисциплін вона найтісніше пов'язана з криміналістикою, яка вивчає науково-технічні проблеми збирання і дослідження доказів. При розслідуванні злочинів проти особи криміналістика настільки тісно стикається із судовою медициною, що провести між ними яку-небудь межу дуже важко.
Отже, судово-медична наука та сфера її практичного застосування - експертиза, окрім свого основного завдання - допомогти органам правосуддя, повинна надавати допомогу органам охорони здоров'я у справі підвищення якості лікувально-профілактичної роботи. Такі предмет і завдання судової медицини.
Литература
1. Конституція України, прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. - 141с.
2. Цивільний кодекс України від 16. 01. 2003. - № 435-IV // Відомості Верховної Ради (ВВР). - 2003. - №№ 40-44. - 356с.
3. Закон Україні «Основи законодавства України про охорону здоров'я» вiд 19.11.1992 № 2801- XII. – із змін. і допов. від 22.05.2008. - http://zakon.rada.gov.ua.
4. Бабанин А.А., Нікітіна К.Г., Соколова І.Ф. Правознавство // Сімферополь. - 2005. - 704с.
5. Завальнюк А.Х. Тлумачний словник судово-медичних термінів. - Тернопіль: Укрмедкнига. - 1999. - 351 с.
6. Авдеев М.И. Судебно-медицинская экспертиза живых лиц. - М.: Медицина. - 1968.- 376с.
7. Райский М.И. Судебная медицина (для студентов и врачей). - М.: «Медгиз». - 1953 г. – 468с.
8. Попов В.Л. Судебная медицина: Учебник/ В. Л. Попов, Ю. Д. Гурочкин. - М.: Спарк, 1999. – 495.с.
Другие работы этого направления