Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   64 грн.
ЦЕНА:   147 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Адміністративна відповідальність   (ID работы: 1150)

Направление: Право
Предмет: Административное право
Тип работы: Курсовая работа
Число страниц: 48
Год защиты: 2007
Язык: Украинский
Содержание
Вступ
Розділ 1. Поняття, підстави та зміст адміністративної відповідальності
1.1. Генезис категорії відповідальності
1.2. Поняття, принципи та правове регулювання адміністративної відповідальності
1.3. Основні ознаки адміністративної відповідальності
Розділ 2. Стягнення та їх характеристика
2.1. Види адміністративних стягнень
2.2. Накладання адміністративного стягнення
2.3. Порівняльний аналіз адміністративної відповідальності з іншими видами юридичної відповідальності
Висновок
Список використаної літератури і джерел
Введение
Щодня в засобах масової інформації звучить слово «відповідальність», «вони понесуть відповідальність», «удалося уникнути відповідальності», «відповідальність неминуча», «уведені нові види відповідальності» і т. д.
У законодавчих текстах часто зустрічаються такі фрази, як «посилення відповідальності», «підвищення відповідальності», «пом’якшення відповідальності», «залучення до відповідальності», «звільнення від відповідальності», «скасування відповідальності», «несуть відповідальність», «підлягають відповідальності», «закон, що передбачає відповідальність», «тягне відповідальність», «покладає відповідальність».
У всіх перерахованих вище випадках, відповідальність характеризує зв'язок суб’єкта з іншими суб’єктами, із суспільством, з державою. Цей зв'язок проявляється в тому, що будь-який інший господарюючий суб’єкт, вступаючи в різноманітні суспільні відносини, відповідає за своє поводження – від повинен ураховувати пропоновані до нього вимоги та погоджувати свої вчинки з існуючими правилами та цінностями. Як відомо, нема «прав та обов’язків без відповідальності».
Надалі сформована в галузевому законодавстві тенденція розглядати особу як суб’єкт адміністративної відповідальності знайшла закріплення в КУпАП, і в цей час в Особливій частині КУпАП вміщується більше 150 юридичних складів, суб’єктом яких є особа. Разом з тим, незважаючи на законодавче урегулювання розглянуто питання, як у теорії, так і на практиці, постійно виникають питання, пов’язані із залученням до відповідальності осіб за адміністративні правопорушення: який повинен бути склад правопорушення?
Отже, тема даної курсової роботи – «Адміністративна відповідальність».
Актуальність даного дослідження підтверджується нижченаведеними обставинами:
по-перше, до теперішнього часу у правовій літературі нагромадився ряд дискусійних питань про відповідальність осіб за адміністративні правопорушення. На мій погляд, актуально їх систематизувати і виявити раціональні точки зору;
по-друге, безумовний інтерес представляє виявлення особливості адміністративної відповідальності суб’єктів, а також проблем практичного застосування відповідальності за ті або інші правопорушення;
по-третє, становить інтерес дослідження судової практики по залученню осіб до відповідальності за адміністративні правопорушення, з метою виявлення найбільш частих і характерних помилок (як у правозастосуванні судами, так у правовідносинах за участю осіб).
Отже, мета даної курсової роботи – розглянути особливості відповідальності осіб за адміністративні правопорушення. Виходячи поставленої мети, я ставлю перед собою наступні завдання:
- проаналізувати поняття та види адміністративної відповідальності;
- виявити значення відповідальності як елемента в правовому статусі осіб;
- розглянути види публічно-правової відповідальності осіб;
- дослідити адміністративну відповідальність як виділ відповідальності;
- проаналізувати правове регулювання адміністративної відповідальності осіб;
- розглянути склад адміністративного правопорушення ,вчиненого особою, підстави залучення до відповідальності;
- виділити провину осіб, як необхідний елемент адміністративного правопорушення;
- проаналізувати види покарання осіб за адміністративні правопорушення;
- проаналізувати визначення покарання та проблеми співвідношення відповідальності особи.
По закінченні роботи провести підсумки у дослідженні.
У роботі буде проаналізоване чинне законодавство України, судова практика з цього питання. Будуть використані коментарі до чинного законодавства, періодика та наукова література таких відомих правників, як Колпакова В.К., Копейчикова В.В., Ківалова С.В., Битяка Ю.П., та ін.
У першом розділі висвітлено початок формування та становлення категорії відповідальності, зокрема поняття та її ознаки.
У другому розділі розкрито види адміністративної відповідальності, та зроблено її порівняльний аналіз з іншими видами юридичної відповідальності.
Заключение
ВИСНОВОК
Адміністративна відповідальність виступає одним з видів юридичної відповідальності. Під адміністративною відповідальністю слід розуміти застосування уповноваженим органом чи посадовою особою адміністративного стягнення до особи, яка вчинила правопорушення, що за своїм характером не тягне за собою відповідно до чинного законодавства кримінальну відповідальність.
Адміністративній відповідальності притаманні ознаки, що властиві й юридичній відповідальності.
До особливостей, що характеризують адміністративну відповідальність і водночас відмежовують її від інших видів юридичної відповідальності, необхідно віднести такі:
Адміністративна відповідальність встановлюється законами й підзаконними актами чи їхніми нормами про адміністративні правопорушення. У цих актах визначаються склади адміністративних правопорушень і санкції, а в деяких випадках - і порядок їх застосування. На відміну від цього, кримінальна відповідальність встановлюється виключно законами;
дисциплінарна - законодавством про працю, а також іншими законами, підзаконними актами, що встановлюють особливості положення окремих категорій працівників; матеріальна відповідальність - законодавством про працю, цивільним законодавством, а в окремих випадках - і нормами адміністративного права.
В основі адміністративної відповідальності лежить адміністративне правопорушення, кримінальної відповідальності - злочин, дисциплінарної - дисциплінарний проступок, матеріальної - спричинення матеріальної шкоди.
Суб'єктами адміністративної відповідальності виступають як фізичні особи, так і колективні утворення, а за кримінальної відповідальності - тільки фізичні особи.
Особливість адміністративної відповідальності полягає в тому, що адміністративні стягнення накладаються спеціально уповноваженими органами виконавчої влади і посадовими особами чи суддями; кримінальне покарання накладається виключно судами.
Між адміністративним правопорушенням та особою, яка накладає адміністративне стягнення, відсутні службові стосунки. За цією ознакою адміністративна відповідальність відрізняється від дисциплінарної, для якої наявність таких взаємин є необхідною у мовою. На відміну від кримінального покарання, яке автоматично тягне за собою наявність судимості, застосування адміністративної відповідальності таких наслідків не передбачає. Адміністративне стягнення згідно з чинним законодавством діє протягом року з моменту його застосування.
Заходи адміністративної відповідальності застосовуються відповідно до законодавства, що регламентує провадження по справах про адміністративні правопорушення. Кримінальні справи розглядаються згідно з кримінально-процесуальним законодавством.
Отже, адміністративна відповідальність має особливості, що вирізняють її з-поміж інших видів відповідальності. Причому основна особливість - це те, що необхідною підставою для її застосування є наявність адміністративного правопорушення, а заходом впливу має бути адміністративне стягнення.
Литература
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ І ДЖЕРЕЛ
1. Конституція України: Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Голос України, 1996. – 13 лип.
2. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84. – ВВР УРСР. -.1984. – додаток до №51. – Ст.. 1122. - Із змінами від 23.02.2006.
3. Кодекс законів про працю України. – К.: Праця, 1994. – 164с.
4. Кримінальний кодекс України. – Київ: ОВУ, 2001. – 920с.
5. Цивільний кодекс України. - Офіційне видання. – К.: Атіка, 2003. – 416с.
6. Авер’янова В.Б. Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії і практики. К.: - А.С.К., 2003. – 96с.
7. Адміністративна відповідальність в Україні. Навчальний посібник. Харьків.: Ун-т. внут. справ., – 1998. – 78с.
8. Битяк Ю.П. Административное право Украины. – Харьков, 2003. –57с.
9. Голосніченко І.П., Золотарьова Н.І., Адміністративне право України: основні поняття. – К.: Юрінком Інтер, – 2005. 131с.
10. Колпаков В.К. Адміністративне право. К.: Юрінком Інтер, 2001. 752с.
11. Копейчикова В.В. Правознавство. Навчальний посібник. К.: .: Юрінком Інтер, 2000. – 84с.
12. Козмюк А.Т. Адміністративна відповідальність в Україні. К.: Харків, 2000. – 103с.
13. Котюк І.І. Основи публічного права України. К.: Логос, 1998. – 160с.
14. Ківалов С.В., Орзіх М.П. Основи правознавства: Навчальний посібник. – К.: Т-во «Знання», 2000. – 358с.
15. Колпаков В.К. , Кузьменко О.В. Адміністративне право України. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 176с.
16. Лазарева В.В.Теория права и государства: Учебник для юридических вузов.- М.: Право и Закон, 1996. – 424с.
17. Юркевич П. Історія філософії права. Філософія права: : - Київ. – Федерація журналу «Український світ», – 2000. – 506с.
Другие работы этого направления
Практична робота з адміністративного права
Правовий статус Державної реєстраційної служби України
ДОКАЗУВАННЯ І ДОКАЗИ У СПРАВАХ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ
Територіальний устрій України
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПРАВОПОРУШЕННЯ, ЩО ПОСЯГАЮТЬ НА ПРАВА І СВОБОДИ ГРОМАДЯН
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ:ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ
Адміністративне судочинство
УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ РЕКЛАМНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
Адміністративні провопорушення
ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧИХ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Державна служба
ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ: ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ
Управління загальнодержавною системою забезпечення безпеки дорожнього руху
ГАРМОНІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ З ЗАКОНОДАВСТВОМ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СПІВТОВАРИСТВ ПРО НЕПРЯМЕ ОПОДАТКУВАННЯ
Особливості адміністративної відповідальності спеціальних суб’єктів
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСОБИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІЛІЦІЄЮ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ
Правові основи захисту прав і законних інтересів платників податків в адміністративному порядку
СУЧАСНЕ ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ В ОРГАНА ВНУТРІШНІХ СПРАВ
Становление публичной самоуправленческой (муниципальной) власти в Украине
Організаційно - правові основи участі громадян в охороні громадського порядку і боротьбі з правопорушеннями
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВА КВАЛІФІКАЦІЯ ПОРУШЕНЬ ВОДІЯМИ МЕХАНІЧНИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРАВИЛ КЕРУВАННЯ
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В СИСТЕМІ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ПОСАДОВОЇ ОСОБИ
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ОХОРОНИ ПРИ МІНІСТЕРСТВІ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ КЛІРИНГОВИХ РОЗРАХУНКІВ
Попередження адміністративних правопорушень, що посягають на митні відносини
Види адміністративно-правових відносин
СЛУЖБОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ В ОРГАНАХ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ НЕПРЯМИХ ПОДАТКІВ В УКРАЇНІ
Контрольна з адміністративного права
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ
Організаційно-правові аспекти проходження практики та стажування в підрозділах МВС України
ЗАСОБИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СЛУЖБОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ В ОРГАНАХ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ (ОРГАНІЗАЦІЙНО - ПРАВОВІ ПИТАННЯ)
ПРОЦЕС ЦІЛЕПОКЛАДАННЯ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ (ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ)
Порівняльний аналіз адміністративної діяльності міліції України та поліції зарубіжних країн (Великобританії, США, Канади та Франції)
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ УДОСКОНАЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ В КОНТЕКСТІ АДМІНІСТРАТИВНОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ
Адміністративна відповідальність
БАНКІВСЬКА ТАЄМНИЦЯ: ОСОБЛИВОСТІ ЇЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ ТА В ЗАКОНОДАВСТВІ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ПРАЦІВНИКА МІЛІЦІЇ
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИД-ВОРЕННЯ ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА
Звіт про проходження практики в Роменському районному відділі поліції ГУНП в Сумській області
Поняття адміністративного права його місце у правовій системі України
УПРАВЛІННЯ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИМ ФОНДОМ В УКРАЇНІ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ МИТНИХ ПРАВИЛ
ПРЕДМЕТ І ОБ’ЄКТ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ: ХАРАКТЕРИСТИКА КАТЕГОРІЙ В УМОВАХ СИСТЕМНОГО РЕФОРМУВАННЯ
ДИСЦИПЛИНАРНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ВОЕННОСЛУЖАЩИХ ВООРУЖЕННЫХ СИЛ УКРАИНЫ
Організаційно-правове забезпечення впровадження іпотечного кредитування в Україні
ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ У СФЕРІ ЛІЦЕНЗІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
АТЕСТАЦІЯ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ В УКРАЇНІ