Главная О проекте Условия работы Скидки Вакансии Цены и гарантии Способы оплаты Заказать работу Контакты
рус.укр.
Pасширенный поиск
ЦЕНА:   100 грн.
ЦЕНА:   229 руб.
Данную работу можно скачать сразу после оплаты!!!
Тема работы:

Порядок планування доходів та витрат комерційного банку, особливості управління прибутковістю банку та підвищення його ефективності на прикладі ЗАТ "Альфа-Банк"   (ID работы: 1081)

Направление: Банки
Предмет: Анализ банковской деятельности
Тип работы: Дипломная работа
Число страниц: 83
Год защиты: 2009
Язык: Украинский
Содержание
ЗМІСТ
ВСТУП
Розділ 1. Теоретичні основи планування в комерційних банках
1.1. Економічна суть банківського планування
1.2. Характеристика доходів і витрат комерційного банку
1.3. Методичні основи планування доходів і витрат банку
Розділ 2. Оцінка стану планування доходів і витрат на прикладі ЗАТ „Альфабанк”
2.1. Загальна характеристика фінансово-господарської діяльності Альфабанку
2.2. Оцінка ліквідності та фінансової стійкості банку
2.3. Характеристика процесу планування доходів та витрат
Розділ 3. Напрями вдосконалення планування доходів і витрат „Альфабанку”
3.1. Підвищення доходності діяльності комерційного банку
3.2. Вдосконалення методичних засад планування доходів і витрат в банках
3.3. Розробка фінансового плану Альфабанку
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Введение
ВСТУП

Доходи банку — це збільшення економічних вигод у вигляді збільшення активів або зменшення зобов'язань, що призводить до збільшення власного капіталу (за винятком збільшення капіталу за рахунок внесків акціонерів). Доход комерційних банків залежить від норми прибутку по позичкових і інвестиційних операціях, розміру комісійних платежів, стягнутих банком за послуги, а також від суми і структури активів.
Основним етапом управління доходами є планування, яке підпорядковане головній меті політики управління прибутком банку й забезпечується комплексом дій з проведення розрахунків доходів у майбутньому періоді. Основними вихідними передумовами планування доходів банку є розроблена банком програма, яка визначає: обсяги та склад наданих послуг на майбутній період, сума доходів, яка забезпечить умови ефективного розвитку банку в плановому періоді і розроблена цінова політика банку. Контроль за виконанням фінансових планів, або бюджетний контроль, — це процес зіставлення фактичних результатів із плановими, аналіз відхилень і внесення необхідних корективів. Контроль доходів та витрат комерційного банку починається з оцінки виконання планів доходів та витрат в цілому по банку, а також аналіз цього показника в динаміці через порівняння даних звітного року з плановими даними, а також даними за попередній період минулого року в цілому по банку.
Незважаючи на значну кількість наукових публікацій з питань обліку і аналізу в банках, бракує наукових праць, присвячених комплексному вивченню методик прибутковості банку (особливо – управлінського обліку). Публікації з цієї тематики мають надто узагальнений характер або стосуються тільки окремих питань. Сучасна практика ведення банківської справи приводить до висновків щодо необхідності застосування різноманітних підходів до аналізу, серед яких провідну роль грає комплексного аналіз. Теорія комплексного аналізу надає широкі можливості до об’єктивного та всеохоплюючого використання показників прибутковості в контролі та управлінні як поточною діяльністю так і стратегією розвитку сучасного банку.
Дослідженню теоретичних проблем аналізу ефективності роботи банків присвячено праці багатьох відомих вітчизняних і зарубіжних економістів Авторами цих досліджень є вітчизняні вчені: Ф.Ф. Бутинець, О.Д. Василик, О.В.Васюренко, А.М. Герасимович, В.І. Єфіменко, Є.В. Мних, А.М. Мороз, І.М. Парасій–Вергуненко, А.А. Пересада, Л.О. Примостка, М.Ф. Пуховкіна, М.І. Савлук, В.В. Сопко, В.А. Ющенко, зарубіжні економісти М. Баканов, Л. Батракова, Дж. Кейнс, В. Кісельов, Т. Кох, Дж. Маршалл, Г. Панова, П. Роуз, Дж. Сінкі, В. Черкасов, Дж. Хікс, А. Шеремет.
Однак фундаментальних наукових праць, присвячених комплексному дослідженню теоретичних і прикладних проблем аналізу прибутковості банківської діяльності та формуванню адекватного сучасним вимогам аналітичного інструментарію з урахуванням особливостей сучасної роботи вітчизняних банків, на цей час є вкрай недостатньо, що позначається негативно на ефективності управління банками. Досягнення зарубіжної науки з банківського аналізу можуть бути використані в Україні виключно на рівні ідей, оскільки вони орієнтуються на особливості функціонування банківських систем своїх країн, а сучасні умови функціонування вітчизняних банків значно відрізняються від економічного середовища, в якому працюють банки іноземні.
Актуальність викладених аспектів та недостатній рівень дослідження теоретичних і методичних проблем комплексного аналізу прибутковості банківської діяльності в сучасних економічних умовах, обумовили вибір теми дипломного дослідження.
Метою дипломної роботи є дослідження теоретичних та практичних аспектів планування доходів та витрат банку.
Для досягнення мети дипломної роботи необхідно вирішити наступні завдання:
· розглянути сутність банківського планування;
· дослідити роль доходів та витрат банку;
· визначити методологічні основи планування доходів та витрат банку;
· охарактеризувати фінансово-господарську діяльність Альфабанку;
· провести аналіз доходів та витрат Альфабанку, їх складу та структури;
· провести дослідження порядку планування доходів та витрат Альфабанку;
· дослідити напрямки підвищення доходності від основної діяльності комерційного банку;
· розробити фінансовий план для Альбанку.
Об’єктом дослідження дипломної роботи виступає комерційний банк Альфабанк.
Предметом дослідження дипломної роботи є порядок планування доходів та витрат комерційного банку, особливості управління прибутковістю банку та підвищення його ефективності.
Методи дослідження. Теоретичною основою дослідження є загальнонаукові методи пізнання (діалектика, аналіз, синтез, аналогія, індукція та дедукція) та спеціальні прийоми і процедури аналітичних досліджень (структурні та аналітичні групування, порівняння, ряди динаміки, методи графічного зображення даних).
Інформаційної базою дипломної роботи є наукові праці вітчизняних та зарубіжних економістів з теорії і практики банківської справи; нормативно-правові документи Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Правління НБУ; публікації періодичних видань та матеріали наукових конференцій. Інформаційну базу дослідження також становлять дані про результати діяльності банків України, а також матеріали з формування прибутку та визначення прибутковості КБ “Альфабанк”.
Заключение
ВИСНОВКИ
Прибуток – це позитивний результат діяльності банку, розрахований як різниця між усіма доходами та усіма витратами понесеними банком. Причому ці доходи та витрати не завжди супроводжуються рухом грошових коштів. Прибуток необхідно розглядати як економічний показник діяльності установи, а не як кошти. Слід завжди пам’ятати, що наявність прибутку ще не означає своєчасного надходження грошових коштів.
Прибутковість банку, відповідно, – це система показників, що показують і оцінюють в сукупності прибуток, отриманий банком, відносно джерел (факторів), які впливають на кінцеві результати роботи банку. Слід використовувати комплексний підхід, тобто, для аналізу прибутковості використовувати систему показників прибутковості банку, оцінюючи різні позиції, як з використанням загальних показників прибутковості, так і показників прибутковості роботи окремих підрозділів, напрямків бізнесу (казначейського, оптового, роздрібного, інвестиційного), банківських продуктів, клієнтів, персоналу та аналізу рентабельності проектів.
Так як прибуток це різниця між доходами й витратами, то абсолютна величина прибутку в банку в цілому знаходиться в прямо пропорційній залежності від кількості реальних робочих активів, що утворюють основний банківський дохід, й обернено пропорційній залежності від обсягу витрат по пасивним операціям та іншим витратам.
В роботі проведено аналіз доходів ЗАТ “Альфабанк”. На основі проведеного аналізу можна зробити такі висновки щодо доходів ЗАТ “Альфабанк”.
Переважну частину доходів банк одержав від операційної діяльності (97,89%). Зростання доходів на 20,38% відбулося здебільшого за рахунок процентних (їх частина в загальному зростанні доходів – 20,21%). Це свідчить, що банк спеціалізується на кредитній діяльності. Аналогічні витрати банку вдвічі нижчі, що доводить ефективність організації операційної діяльності як за кредитно-депозитними операціями (73,73% загальних доходів проти 42,79% від загальних витрат), так і за комісійними (24% доходів проти 0,72% витрат).
Доходи від торговельної діяльності та “не зароблені” банком мають незначний обсяг у структурі (відповідно 1,48% та 0, 63%).
Загалом у банку стабільна структура доходів порівняно з минулим роком. Найбільшу питому вагу у витратах мають витрати на функціонування банку: 53,61% проти 51,39% торік. Ця невиправдана тенденція обтяжується тим, що зазначена стаття найбільшою мірою впливає на зміну витрат (з 15%, на які зросли витрати проти минулого року, 10,33% припадає на другу групу). Хоч загальний темп зростання доходів (20,38%) перевищує темп зростання витрат (15,14%), не слід залишати поза увагою поведінку цієї групи витрат. Витрати на покриття ризиків становлять незначну частку (2,89%), крім того, вона знизилися майже на 40% порівняно з минулим роком (5,5%), як і було заплановано. Це свідчить про поліпшення якості кредитного портфеля, що деякою мірою виправдовує зростання витрат на функціонування банку.
За результатом аналізу структури і динаміки доходів ЗАТ “Альфабанк”, можна зробити висновки, що найвагоміше місце в структурі доходів займають процентні доходи, доля яких складає 73,73% загального обсягу доходів банку, та комісійні доходи, доля яких – 24,16% загального обсягу. Причому спостерігається незначна зміна структури у бік комісійних доходів: якщо частка процентних доходів знизилася на 1,53 процентних пункти порівняно з минулим роком, то частка комісійних доходів зросла на 1,79 процентних пункти. Це пояснюється тим, що темп приросту комісійних доходів майже удвічі вищий, ніж у процентних (30% проти 17,93%). Зростання процентних доходів призвело до збільшення обсягу загальних доходів на 13,5% із сумарних 20,38%. За рахунок комісійних доходів загальні доходи зросли на 6,71% із сумарних 20,38%. Це підтверджує загальну спеціалізацію банку на кредитуванні клієнтів. Водночас зростають обсяги надання платних послуг, перелік яких розширюється, а їх якість зростає, що приносить додаткові доходи та привертає клієнтів. Найбільшу питому вагу серед процентних доходів займають процентні доходи за кредитами суб’єктам господарської діяльності (80,82% процентних доходів), та процентні доходи за операціями з філіями (16,52% процентних доходів). Зросли за поточний рік і процентні доходи за кредитами фізичним особам (на 21,21%), хоча їх питома вага невисока (2% загальних процентних доходів). Така ситуація зумовлює потребу у проведенні факторного аналізу. Серед комісійних доходів найбільшу долю мають доходи від розрахунково-касового обслуговування (71,37%) та за операціями на валютному ринку (16,56%).
У складі витрат ЗАТ “Альфабанк” витрати від операційної діяльності складають 43,5%, витрати на функціонування банку складають 53,61%, витрати на покриття ризиків – 2,89%.
В роботі проведено дослідження особливостей порядку формування та використання прибутку ЗАТ “Альфабанк”.
Для визначення рівня формування прибутку банку за період, який аналізується, проводиться порівняння відповідних доходів і витрат. Таке зіставлення дозволяє виявити, які операції є прибутковими, і встановити, чи не покриваються збитки від одних операцій прибутками від інших.
За результатами порівняння відповідних показників доходів та витрат ЗАТ “Альфабанк”можна зробити висновки, що найбільш результативний вид діяльності банку – діяльність із залучення (розміщення) коштів та діяльність на валютних ринках. Втім, ефективність цих операцій починає знижуватись. Це вимагає негайного реагування з метою зміни ситуації. Негативним чинником є і те, що прибуток, отриманий за цими операціями, практично повністю витрачається на покриття загальнобанківських витрат. Позитивним слід вважати зменшення витратності операцій з резервування, що свідчить про поліпшення якості кредитного портфеля банку.
Одним з найважливіших напрямків підвищення ефективності управління прибутковістю ЗАТ “Альфабанк” є фінансове планування її діяльності.
Фінансове планування в ЗАТ “Альфабанк” здійснюється на основі бюджетування. Повний бюджетний пакет банку (як і будь-якої організації) – загальний бюджет – складається з двох основних складових, кожна з яких теж є бюджетом, — програмного бюджету та бюджету за центрами відповідальності.
Литература
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Закон України Про банки і банківську діяльність: Введено в дію Постановою Верховної Ради №2121-ІІІ від 7.12.2000. // Відомості верховної Ради України. – 2001. – №3.
2. Закон України Про оподаткування прибутку підприємств: Введено в дію Постановою Верховної Ради №283/97–ВР від 22.05.1997р (зі змінами) // Зміни і доповнення до діючого податкового законодавства України. – К., 2003. – С.2–80.
3. Інструкція до складання річного звіту комерційного банку: Затв. Постановою Правління НБУ 23.11.99 № 569. – К., 1999. – 60 с.
4. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків України: Затверджено постановою Правління НБУ №368 від 28.08.2001. // сторінка “Законодавство України” сайту Верховної Ради.
5. План рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України: Затверджено постановою Правління НБУ №388 від 21.11 1997 р.(зі змінами) // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. – 2004. – Вип. 1, ч.1. – С. 15–36.
6. Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банківських установах України: Затверджено постановою Правління Національного банку України №566 від 30.12.1998. (із змінами) // Законодавчі і нормативні акти Національного банку України. –2005. – Вип. 3. – С. 14.
7. Порядок складання Декларації про прибуток банківської установи, затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 1.01.1998 р. №21 // Офіційний вісник України. –2006. – №7. – С. 148–165.
8. Андросов А.М. Финансовая отчетность банка: Практическое руководство по организации бухгалтерского учета и составлению отчетности. – М.: МЕНАТЕП – ИНФОРМ, 2005. – 459 с.
9. Балыков В.Ю. Контроллинг и управленческий учет в коммерческом банке // Банковские услуги. – 2005. – №1. – С. 13–17.
10. Банківський менеджмент: Навч. посібник для вищ. навч. зал. / О.Кириченко, І.Гіленко, А.Ятченко. – К.: Основи, 2005. – 671 с.
11. Беландин Б.М. Информационно-аналитическое обеспечение управления активами и пассивами банка // Деньги и кредит. – 2007. – № 10. – С. 40–42.
12. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента: В 2 т. К.: Ника-Центр, 2006. – Т.1. – 592 с.
13. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента: В 2 т. К.: Ника-Центр, 2006. – Т.2. – 512 с.
14. Брігхем Є. Основи фінансового менеджменту: Пер. з англ. – К.: Молодь, 2007. – 1000с.
15. Бушуєва І. Основні шляхи забезпечення прибутковості комерційного банку // Банківська справа. – 2007. – №6. – С.30–39.
16. Воропаева С.В. Особенности функціонально-стоимостного похода к аналізу прибыли коммерческого банка – Бухгалтерський учет в кредитних организациях. – 2006. – №9. – С.76–92.
17. Гаврилова Н. А. Принципы бизнес-планирования и бюджетирования подразделений банка // Бюллетень финансовой информации. – 2007. – №4–5 (47–48). – С. 94– 99.
18. Гайдак Д. Внутрішній госпрозрахунок у банку // Вісник НБУ. – 2007. – №5. – С.12–14.
19. Гладких Д. Особливості планування доходів, витрат і податків банківської установи // Вісник Національного банку України. – 2005. – №1. – С. 6–8.
20. Гладких Д., Корнійчук І. Казначейство як інструмент оперативного управління прибутковістю банку // Вісник НБУ. – 2007. – №9. – С.41–45.
21. Гронер К. Управління казначейством: Матеріали семінару. – К.: Нац. Центр підг. Банк. Працівників України, 2006. – 140 с.
22. Егорова Н.Е., Смулов А.М. Финансовый анализ банков // Аудит и финансовый анализ. – 2007. – №2. – С. 97–107.
23. Заруба О.Д. Банківський менеджмент та аудит. – К.: Либра, 2006. – 244с.
24. Заруба О. Обчислення собівартості банківських операцій // Банківська справа. – 2006. – №3. – С. 31–36.
25. Иванова Н. Практические аспекты анализа безубыточности производства // Економіка. Фінанси. Право. – 2008. – № 2. – С. 9-11; №12 – С. 10 –13.
26. Кириленко В.Б., Демкович М.С. Облік доходів і витрат в комерційних банках / Під ред. В.Б. Кириленко. – К.: Вісник фондового ринку, 2005. – 192 с.
27. .Кравченко Г.О. Комерційний банк. Фінансовий аналіз. – К.: ІЕГУП, 2007. – 107 с.
28. Кіндрацька Л. М. Бухгалтерський облік і прийняття рішень в банках : Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. – К.: КНЕУ, 2006. – 404 с.
29. Кіндрацька Л. М. Бухгалтерський облік у банках : методологія і практика: Монографія. – К.: КНЕУ, 2007. – 286 с.
30. Кіндрацька Л. Управлінський облік і контролінг у системі управління банку // Вісник НБУ. – 2007. – №8. – С.7–9.
31. Косован К.С. Управление ресурсами в коммерческом банке // Деньги и кредит. – 2006. – №6. – С. 32–36.
32. Кочетков В.Н., Омельченко А.В. Основы экономического анализа банковской деятельности. – К.: Украинско-финский институт менеджмента и бизнеса, 2008. – 168с.
33. Кукушкина Е.В. Определение точки безубыточности при планировании соотношения доходов и затрат коммерческих банков / Економіка. Фінанси. Право. –2007. – № 10. – С. 32–36.
34. Ларионова И.В. Использование данных бухгалтерского учета для проведения анализа доходов и расходов коммерческого банка // Бухгалтерия и банки. – 2008. – №7–8. – С. 6–10.
35. Маркова О.М. и др. Коммерческие банки и их операции: Учебное пособие для студентов вузов, обучающихся по направлению «Экономика», специальности «Бухгалтерский учет и аудит». / О.М.Маркова, Л.С.Сахарова, В.Н.Сидоров – М.: Банки и биржи, издательское объединение «ЮНИТИ», 2005. – 244 с.
36. Масленченков Ю.С. Анализ доходов и прибыли коммерческого банка. // Рынок ценных бумаг. – 2005. – №15. – С. 11–14.
37. Масленченков Ю.С. Факторный анализ доходов и расходов коммерческого банка. // Рынок ценных бумаг. – 2005. – №30. – С. 19–22.
38. Масленченков Ю.С. Финансовый менеджмент в коммерческом банке: фундаментальный анализ / Академия менеджмента и рынка, Институт финансового менеджмента – М.: Перспектива,2006. – 160 с.
39. Митрофанов Г.В., Кравченко Г.О., Барабаш Н.С. Аналіз діяльності банку. К.: КДТЕУ, 2007. – 159 с.
40. Нападовська Л. Оцінка діяльності центрів відповідальності і трансфертне ціноутворення: пропозиції і зарубіжний досвід // Економіка. Фінанси. Право. – 2004. – Вип.1. – С. 8–10.
41. Некрасова Н. Організація комплексної методики аналізу і прогнозування в системі управління фінансовими результатами діяльності комерційного банку // Економіка. Фінанси. Право. – 2007. – №8. – С. 13–18.
42. Овдій Ю. Методика складання бюджету банку // Банківська справа. – 2006. – №5. – С. 25–30.
43. Овдій Ю. Планування – актуальне завдання банків України // Вісник НБУ. – 2000. – №7. – С.10–12.
44. Овсий В.И., Бугаев В.И. Аналитика для эффективности банка // Банковские технологии. –2004. – №4. – С.48–50.
45. Павленко Р.В. Загальні основи факторного аналізу прибутковості комерційного банку // Економіка та підприємництво: Збірник наукових праць молодих учених та аспірантів. Випуск 6. / Відп. Ред. С.І. Дем’яненко. – К.: КНЕУ, 2007. – С.183–187.
46. Панова Г.С. Анализ финансового состояния коммерческих банков. – М.: Финансы и статистика, 2007 – 272 с.
47. Парасій-Вергуненко І.М. Аналіз банківської діяльності: Навч.-метод. Посібник для самост. вивчення дисц. – К.: КНЕУ, 2006. – 347 с.
48. Парасій-Вергуненко І. Методичні аспекти стратегічного аналізу фінансових результатів комерційного банку // Вісник Національного банку України. –2006. – №11. – С. 49–51.
49. Селезньов Ю. Розробка стратегічного і фінансового планів для банківських філій // Банківська справа. – 2005. – №1. – С. 28–35.
50. Сисоєв О. Проблеми бюджетування банківського процесу // Вісник НБУ. – 2006. – С. 52–53.
51. Снігурська Л.П. Методичні підходи до аналізу доходів і витрат банку. // Економіст. – 2002. – №12. – С. 61–63.
52. Соколовський С. Методика оцінки фінансових операцій комерційного банку за допомогою системи трансфертного ціноутворення // Вісник Національного банку України. – 2003. – №4. – С. 31–33.
53. Черкасов В.Е. Финансовый анализ в коммерческом банке. – М.: Инфра-М, 2005. – 272 с.
54. Шеремет А.Д., Щербакова Г.Н. Финансовый анализ в коммерческом банке. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 256 с.
55. Шим Д., Сигел Д. Методы управления стоимостью и анализа затрат : Пер. с англ. – М.: Инф.-изд. дом «Филин», 2007. – 344 с.
Другие работы этого направления